interview with Soniq Circus

Vad heter ert band? Soniq Circus

Vad fick er att döpa bandet till just ”Soniq Circus”? När vi skulle välja namn en gång för många jordsnurr sedan fastnade vi för ”Telepilot 380” efter en tv-fjärrkontroll, vilket sedan kortades ner till TP3. När vi fått en release på Progress Records var dock ett villkor att vi skulle ”skärpa till oss” och hitta ett bättre namn, vilket blev just Soniq Circus.

Vem startade bandet? Det var jag (Marcus Enochsson) som startade embryot ihop med min kusinson Zache Enochsson på sång/fiol/gitarr och vår förste trummis Andreas Hanberger i Lund ca 1999-2000. Syftet var att lira progcovers, som t.ex. Cinema Show, Larks Tounges in Aspic II, Circumstances, Fallen Angel, Shine on you crazy Diamond m.m. Så småningom började vi repa in eget material med influenser från samma genre, och på den vägen är det. Lund är ju en studentstad med många flyttar till och från orten, och vi har haft många medlemmar som börjat och slutat genom åren. En mycket kort men smått mytisk medverkan står vår temporäre bongist och Scott för. Hans förbryllade ansiktsuttryck när vi gav oss in i onödigt komplexa låtstrukturer var talande. Efter att ha deltagit på ett av våra första gig försvann han spårlöst. Vissa säger att han kidnappats av en ondskefull vetenskapsman, några att han dragit till Skottland då han felaktigt trodde sig få mängder med makt och pengar pga sitt namn, medan andra menar att han köpt en 3:a i Malmö, fått barn och jobbar på fabrik, men det är något vi nog aldrig kommer att få veta.

Vad heter ni i bandet?/Vem spelar vad?/Hur gamla är ni? Christer Ugglin (trummor), Markus Nilsson (bas), Marcus Enochsson (gitarr/sång), Marco Ledri (keyboards), Martin Grönlund (sång/gitarr) med utspridda födelseår från 1967 till -92.

Vart kommer ni ifrån? Bandet har sin bas i Lund och vi repar på Mejeriet där, men med medlemmar i Malmö, Lund, Skurup, Ängelholm och Budapest.

Skriv en kort presentation om vad ert band står för? Något som hållts intakt i bandet sedan dag 1 är viljan att spela dynamisk rock med en hög andel udda taktarter, vilket är förbannat kul att lira. 2014 är vårt fokus dels på inspelning och produktion av vår tredje platta – Cursed Cruise, och dels på en festival vi ordnar – Progressive Circus.

Vart var ert första gig? Gigmässigt gjorde vi debuten december 2001 i en vardagsrumsliknande samlingslokal på St Laurentii i Lund, ett kyrkligt anknutet studentboende. Låt oss konstatera att bandet har utvecklats sedan dess =)

Vart var ert senaste gig? Vi spelade – såklart – på vår eget festival Progressive Circus 2014 i Helsingborg 26/4. Det var första upplagan av förhoppningsvis många. I år var A.C.T från Malmö/Lund headliner, och på programmet fanns även Lalle Larsson Electric Trio (fusion/jazz/progressive-projekt m Agents of Mercy o Karmakanic-keyboardisten), Vulkan från Karlstad/Göteborg, Huvudwerk (livedebut för bob hund-keyboardisten Jonas Jonassons projekts), samt föreläsning av Dan Bornemark om hans djupdykning i Gentle Giant-arkiven, och en trumklinik med Peter Wildoer.

Vilka festivaler har ni medverkat på? Vi har spelat på andra progressiva festivaler i Göteborg (Slottskogen goes Progressive 2011) och Stockholm (med Beadfish i Violent Silence 2006), utöver Progressive Circus. Vi spelade även på Soundåkrafestivalen 2013, som jag och min fru ordnar i trädgården.

Vad spelar ni för musikstil? Den sorteras bäst under den breda etiketten progressiv rock.

Varför just progressiv rock? Det är en musikaliskt både utmanande och tillåtande genre med oändliga möjligheter att hitta fram till kul musik.

Vad inspireras ni av? Det finns några band som alla gillar, t.ex. Dream Theater, Rush och Queen, medan vi alla har lite olika preferenser som sträcker sig från obskyr italiensk 70-talsprog till hårig metal till mer mainstreamrock.

Gör ni egna låtar eller covers? Vi har helt fokus på egna låtar, men har även bidragit med covers (Pugh Rogefeldts ”Stockholm” och The Flower Kings ”Sword of God”) till två massiva tributeprojekt från finska bolaget Colossus.

Vem skriver låtarna och vem gör musiken? Historiskt har jag legat bakom både text och musik till det som kommit in i replokalen, även om det genomgått en Frankensteinliknande hantering i arrangemangsprocessen och kommit ut som helt andra monster. Till vår tredje platta har vi dock fördelat skrivaransvaret för olika delar av konceptet på medlemmarna, både text- och musikmässigt, vilket funkat mycket mycket bra. Sannolikt kommer vi fortsätta med det framöver också...

Vad handlar era låtar om? Bra fråga. Vanligt återkommande teman är tidens tickande, oförmåga att fånga möjligheter på önskat sätt, med en smaskig underton av annalkande fara.

Vad heter er första skiva? ”Soniq Circus”, kort och gott, som är resultatet av att Progress Records erbjöd en release. Vi gjorde då lite snabbt proffsigare nyinspelningar av tidigare släppta demos, och skivan kom ut hösten 2007.

Vad heter er andra skiva? Vår andra skiva ”Reflections in the Hourglass” är en konceptplatta som följer en person i realtid mellan kl 3 och 4 på natten, som i ett sömnlöst tillstånd funderar över olika avgörande händelser i livet. Den släpptes mer eller mindre samma dag vi spelade på Slottsskogen goes Progressive 2011. Jämfört med första plattan hade vi Marco som ny keyboardist, och jag tog över sången då även vår leadsångare slutat.

Vad heter er tredje skiva som kommer nästa år? ”Cursed Cruise” är vårt arbetsnamn för tillfället, och även det är en konceptplatta. Nu följer vi ett gäng personer som träffas på en kryssning, där en mystisk varelse inbjuder till ett kortspel som fallerar och där det visar sig ligga betydligt mer i insats än vad de först trodde. Vi har just nu spelat in och grundmixat ca 2/3 och kommer förhoppningsvis att släppa den under våren 2015. Jag misstänker att riktningen är relativt lik tidigare album, men kanske något tyngre, och så har vi ju en ny leadsångare som även bidrar med gitarr och allmänt galna ackord – Martin Grönlund.

Vilket skivbolag jobbar ni med? Vi har släppt de två första på Progress Records men har ingen spikad deal för kommande skivor.

Vem har bäst humor i bandet? Alla som slutat. Det är för övrigt därför de slutat. Vi har en strikt nolltolererans mot alla uttryck för humor i bandet. Vi musicerar inte för att ha roligt, utan för att bli snorrika och helst även få lira på Bingolotto!

Vad tycker ni om att man laddar ner mer musik än att köpa skivor nu för tiden? Våra skivor ligger på Spotify och är globalt väldigt lättillgängliga, på ett sätt som inte var möjligt för ett band i vår storlek för 10 år sedan. Även (legal!) nedladdning är smidigt, och den skenande utvecklingen åt det hållet går nog inte att hindra. Å andra sidan är det en stor belöning efter en flerårig skriv-, inspelnings- och mixningsprocess att äntligen få hålla en fysisk kopia i handen, och ekonomiskt blir det inte mycket pengar av Spotifyspelningar. Det är en beteendeförändring vi ändå inte kan påverka, så vi får utnyttja dess fördelar, helt enkelt...

Vad har ni för mål för framtiden med bandet? Vårt närmaste mål är att få ihop en grymt trevlig platta, och att arrangera Progressive Circus 2015 på ett sätt som toppar succén PC14!!

Kommentera här: