intervju med Sixten redlös

Mina intervjuer / Permalink / 0

Har ni spelat i något tidigare band? Ja. the Mop Tops, G-ANX, Kuikkos, Shark Show och Idoiterna (Henrik)  

JaKattlik, Loose, Bates Motel och Shark Show (Jöjje)

JaSeg deg, 77 BaklängesHospitaldöd, Disco 2000, Under hjulet, Bedlam hospital, Dansdepartementet, Sex machine, Kattlik, Stockholms negrer, Bates motelMy way, Jim Lonesome 3, 

Pilo, GhandiMats Grönmark, Blancefloor, Fas tre  (Lutten)

Ja, Third yard. Rubber soul, Kung Clown och Ebba Green (Johan)

Hur kommer de sig att ni startade Sixten Redlös? 

Vi influerades av punkkonserterna hos den då nystartade musikföreningen Acne i Jönköping. 

Vi ville utöka våra intressen som vi den tidpunkten mest handlade om att åka Skateboard.  

Vad heter ni?/ Vem spelar vad?/ Hur gamla är ni? 

Hedda / 52 år / bas 

Jöjje / 52 år /sång 

Lutten/ 52 år /trummor 

Johan /52 år /gitarr 

Har ni haft tidigare medlemmar? Ja ett antal trummisar innan Lutten kom med 1983/84. 

Vart kommer ni ifrån? Jönköping  

Vilket år startades bandet? 1981 

Vad inspireras ni av?  Livet. Musik. Konst. Film. Vänner. Arbete. Skeenden i världen. 

Hur ofta repar ni?  Vi har repat 4 helger inför den här turnén. En helg i Hälsingland, två helger i Stockholm och en i Jönköping. 

Hur har ni utvecklats sedan ni började med musikenVi spelar nog bättre idag, men låtarna är också enklare o rakare. Våra musikinfluenser har säkert blivit mycket bredare men det är inget som påverkar Sixtens musik eftersom vi enbart spelar låtar vi gjorde för minst 30 år sedan.  

Vad handlar era låtar om i de stora hela? Vi spelar många av våra allra första låtar. Innehåller ganska vardagliga betraktelser ur en frustrerad 15-årings perspektiv. Inte mycket världsproblem. 

Vem skriver texterna? Jöjje har gjort de flesta 

Vem gör musiken? Johan  har gjort de flesta  

Vilka åldersgrupper dras oftast till era konserter? från tonåringar till jämnåriga. 

Spelar ni alltid samma låtar live eller varierar det? Yes. Samma 12-13 låtar under hela turnén. 

Har ni något stamställe där ni brukar spela? Nej, men vi spelade mycket på Kulturhuset i Jönköping när vi var aktiva under 80-talet. Vi spelade mycket i Stockholm på 80 talet. Där kan man säga att Ultrahuset var lite av en hemmahamn. 

Vart var erat första gig?  Attewikshallen på en skateboardshow. En handbollsplan i Jönköping. 

Vart var erat senaste gig?  Pustervik i Göteborg. Suveränt kul. Bra publik. Slutsålt. 

Har ni behövt ställa in nått gig nån gång? Antagligen. Minns ejOm någon i bandet blev sjuk brukade bandet kidnappa personen och tvinga att gigget ändå blev av. Ett inställt gig är inte ett gig.

Hur var det att spela i Linköping? Lite för stort ställe. Ganska dåligt ljud för publiken. Men kul ändå. Det var som i en dröm på något vis. 

Vart har ni spelat i år? Malmö, Lund, Norrköping, Linköping, Stockholm, Huskvarna, Örebro, Göteborg 

Vart har ni planer att spela resten av året? Ingenstans. Den här turnén vi har gjort är nog det enda vi gör på den här sidan om år 2025.

När började ni sälja Merchandise?  Vi gjorde våra första t-shirts 1987 

Vad har ni för Merchandise prylar? Enbart t-shirts 

Vart kan man köpa era Merchanndise

http://www.distbox.com/sixten-redlos/

 

Distbox - Sixten Redlös

www.distbox.com 

sixten redlÖs - t-shirt, londonsixten redlÖs - t-shirt, london199 sek 

Vad tycker ni om att man laddar ner mer musik än att köpa skivor nu för tiden? Bra. Det tillverkas för mycket på den här planeten. En cd äringet annat än en plastbit. Härligt att det går att ladda ned och streama men faran är att det blir sämre betalt för små och medelstora band.

Hur tycker och tror ni musik industrin förändrats sedan de började laddas ner musik? Vissa storföretag går under. Andra tar vid. Men tillgängligheten har ökat. Fantastiskt att man kan sprida musik världen runt utan att den ska skickas fysiskt. 

Föredrar ni nerladdad musik, kassettband, CD eller Vinyl? 

Vinyl är bäst. Men lyssnar mest på Spotify eftersom det är smidigt. Kassettband är en styggelse. Som vi alla vet är ju musiker tvingade att spala mycket mer live idag för att kunna försörja sig-Biljettpriserna har ju också gått upp en hel del som en naturlig och tvungen utveckling. 

Vinyl är ju alltid vinyl. Det känns som det låter bättre. Rock'nroll har aldrig varit HIFI. Det mänskliga örat gillar inte sylvass diskant. De första CD som kom var rätt förskräckliga men det har ju blivit mycket bättre. 

Vad skulle ni göra om musiken inte fanns?  Lyssna på fågelsång.  Förhoppningsvis något kreativt.

Vad tycker ni om vakternas jobb på era spelningar och sånt? Dom har vi inte märkt av. Ibland är det bra med scenvakter som hjälper en tillbaka upp på scen när man varit ute bland publiken. 

De som sköter ljus och ljud hur mycket har de hjälpt er egentligen om ni tänker efter? Otroligt mycket. Vi har haft otroligt mycket bra hjälp av de som åkt med oss på den här turnén. Stort tack till dom. De är en stor del av showen.

Vad tycker ni om mitt arbete?  Bra och ihärdigt.  

Hur tror och vet ni att denna intervjun ska kunna hjälpa er i musikbrassen? Vi behöver ingen hjälp. Bandet är nedlagt. Sixten Redlös existerade för 30 år sedan. Nu gör vi bara någon turné/några spelningar var åttonde år. 

Vad har ni för förebilder eller idoler? Alla som vågar gå utanför boxen o göra sin egen grej och alla som kämpar för en bättre värld.  

Är det lättare att hämta inspiration från äldre band än band som är aktiva idag?  Ja. Dom band man hörde när man var tonåring gjorde enormt intryck.  

Vad har varit erat största hinder i musik industrin?  Vi höll oss utanför musikindustrin ganska mycket när vi var aktiva under 80-talet. Dom stora skivbolagen var inte intresserade av oss och vi var inte intresserade av dom.  Idag finns vi på SpotifyDeezer, iTunes med flera som väl är en del av musikindustrin. Den här turnén med KSMB, Matriarkatet och Sir Reg bokades av FKP Scorpio och vi har bra erfarenheter hittills under den här turnén. Sorgligt dock att ideella föreningar försvinner/köps upp av kommersiella storföretag som tar över festivaler etc. Kanske en naturlig utveckling. Det största hindret har nog alltid varit oss själva. Vi var om möjligt ännu ungdomligare och mer ofokuserade i ungdomen....... 

Vilka råd skulle du ge till andra band och artister? Gör din egen grej. Klä inte ut dej till andra artiser. Hitta på något oväntat. Spela bara så länge det är kul. Att vara tvåa på bollen är klart meningslöst. Lyssna på musik utanför din bekvämlighetszon och se om du hittar nåt där som kan ge dej inspiration. 

Hur taggar ni upp inför en konsert? Öl och gallskrik. Vi är fyra ungdomskamrater som är utspridda i Sverige så när vi träffas och spelar så här så laddar vi upp med allt från barnsligheter från förr till diskussioner om allvarliga ämnen. Men det är olika från person till person i bandet. Att dricka för mycket alkohol före ett gig är däremot inte en bra lösning. 

Vad har ni för internet sidor? Facebook är den enda som uppdateras. 

Hur får man tag på er? Facebook 

Vad har ni för planer för framtiden? Försöka träffas ibland. Med eller utan instrument. Men om någon kommer upp med en briljant idé så kanske vi ändrar oss och göra några spelningar inom en snar framtid men i nuläget så återgår vi till sånt vi gjorde innan vi började repa inför den här turnén. 

Till top