intervju med Lugnet

Har ni spelat i något tidigare band? Massvis. Abramis Brama, Ohlsson har semester, Witchcraft, Expedition Wanay, Count Raven, Ken Hensley, Dry weave, diverse coverband och massa andra projekt.
Hur kommer de sig att ni började komma in på musik området? För min del var det Kiss. Bandet alltså. Såg en bild på dom när jag var sju och sen gick det utför.
Vad heter ni?/ Vem spelar vad?/ Hur gamla är ni? Roger - sång,  Mackan och Bonden-gitarrer, Z-bas och jag själv(Jansson) på trummor. Vi är mellan 35 och en tidig pension.

Har ni haft tidigare medlemar? Nix vi hittade rätt på en gång.

Gjorde ni musik redan när ni var små? Några tafatta försök gjordes med allra största sannorlikhet. Inget man talar högt om.
Vart kommer ni ifrån? Stockholms förorter. Fyra av fem bor i Haninge och den sista i Solna.
Vilket år startades bandet? 2012.
Vad spelar ni för musik stil? Klassisk 70-tals rock tycker jag är en rätt bra beskrivning.
Vad inspireras ni av? Black Sabbath, Deep  Purple och Free och ett stort antal andra band.
Hur ofta repar ni? Inte tillräckligt...nån dag i veckan i bästa fall.
Vart repar ni? I Tungelsta.
Hur har ni utvecklats sedan ni började med musiken? Förhoppningsvis till det bättre. Jättesvår fråga att svara på. Skulle nog snarare säga att man invecklats.
Har ni något annat intressen eller jobb utanför bandet och musiken? Alla har vanliga jobb. Jättesvårt att vara kulturnarr på heltid nuförtiden. Familjelivet tar upp väldigt mycket tid så man hinner inte med så mycket annat. Det är mest alldagliga saker som att snickra på kåken, mecka med bilen, mata hönsen osv.
Söker ni bokningsbolag, vad har ni för tankar och krav runt det i så fall? Ja, vi letar. Skulle vara skönt att hitta nån med stort kontaktnät som kan få in oss både på festivaler och som kan ordna uppstyrda turnéer.
Söker ni skivbolag, vad har ni för tankar och krav runt det i så fall? Vi har hittat ett tyskt bolag som verkar jättepeppade på att jobba med oss. Vi får se vart det tar vägen.
Frågor om eran musik och texter:
Hur kommer de sig att ni gör musik? Därför att det är det bästa som finns. Det är en otroligt skön tillfredsställande känsla som kommer krypande när man gjort en bra låt/skiva eller en svinbra spelning.
Vad handlar era låtar om i de stora hela? Livet i allmänhet blandat med lite påhittade historier.
Vem skriver texterna? Vår eminenta sångare Roger. Han gör det så bra så det är ingen som är sugen på att ens försöka hjälpa till.
Vem gör musiken?
Det gör resten av bandet. Vi brukar stöta och blöta varandras idéer tills vi blir nöjda. Ibland går det fort att peta ihop nåt och ibland kan det ta ett år innan alla bitar faller på plats.
När ni ska göra en låt börjar ni med musiken eller texten? Musiken kommer alltid först. Vi gör en mall, spelar upp den för Roger och kollar om han får några sångslingeideer och blir det tummen upp är det bara att köra.
I vilken miljö brukar ni göra era låtar? Oftast i replokalen. Kan hända att några riff dyker upp i huvudet på morgonen när kaffet kickat in och man egentligen borde varit på jobbet.
Spelar ni bara egna låtar live eller även covers? Bara eget material live. Vi började spåna på nån cover men kom inte överens om nåt vettigt.
Vilket språk sjunger ni på?
Trots bandnamnet är det bara engelska texter.
Vad inspirerar er till att göra musik? Bra rock med jazz & bluesbotten samt en strävan efter att förmedla en känsla.
Frågor angående era spelningar och liknande uppträdanden:
Hur många har kommit som minst på era konserter?  40-50 pers.
Hur många har kommit som mest på era konserter?  Ett par hundra.

 Vilka åldersgrupper dras oftast till era konserter? Skulle tippa att det är folk från 25 och uppåt som kommer och kollar. Kan tänka mig att vi även  attraherar folk som var med förr i tiden när det begav sig.
Spelar ni alltid samma låtar live eller varierar det? Dom låtar som är inspelade och/eller utgivna brukar alltid vara med i setet. Har vi längre speltid kan man kasta in nått nytt bara för att se om den funkar live och hur folk reagerar.
 Har ni något stam ställe där ni brukar spela? Det finns en festival som heter Tungelsta rocken som vi spelat på tre år på raken. Det kan man nog räkna som ett stamhak.
Vart var erat första gig? På ovannämda festival.
Vart har ni spelat i år? Enbart i hufudstaden.
Vart har ni planer att spela resten av året? Just nu har vi knappt nåt inbokat. Vi skriver låtar istället.
Vilka länder har ni spelat i? Endast Sverige hittills.
Frågor angående era merchandise:
När började ni sälja Merchandise? I slutet på förra året.
Vad har ni för Merchandise prylar?
Apsnygga (om jag får säga det själv) t-shirts, CD - singlar och vinyler.
Vart kan man köpa era Merchanndise? Just nu enbart genom oss. Bara att skicka ett meddelande på Facebook så löser vi det.
Frågor om era åsikter:

Vad tycker ni om att man laddar ner mer musik än att köpa skivor nu för tiden? Helt kasst. Folk borde göra rätt för sig och köpa den fysiska produkten och på så sätt så till så att artisten/bandet får den ersättningen dom förtjänar. Dom få örena man får från t.ex Spotify är ett skämt. Folk är så giriga att man blir mörkrädd.

Hur tycker och tror ni musik industrin förändrats sedan de började laddas ner musik? Ja den gick käpprätt åt helvete ganska snabbt. Förr i tiden kunde man få förskott till inspelningar men nu förväntas man öppna plånboken själv pga av det inte finns några pengar att tjäna.
Föredrar ni Nerladdad musik, kassettband, CD eller EP? Personligen föredrar jag vinyl i alla dess former.
Vad tycker ni om mitt arbete? Ja det var en väldigt noggrann och ingående intervju. Det ska du ha beröm för.
Hur tror och vet ni att denna intervjun ska kunna hjälpa er i musikbrassen? Inte en blekfetaste aning om vad den här intervjuen kan leda till. Om nån upptäcker Lugnet genom den så är jag mer än nöjd.
Vad har ni för förebilder eller idoler? Idoler vette fan...det hade man väl mer när man var yngre...jag gillar Bill Ward i alla fall. Och Leif Gw Persson.
Vad tycker ni om att de finns ålders gränser på vissa konserter? Antar att du menar större evenemang? Kan tycka att om man har målsman med sig borde det vara lugnt.
Varför tror ni att de är de? För att Sverige styrs av massa regelryttare. Den förbannade decibelgränsen på 98 dB gör inte saken bättre. Om folk bara tog ansvar och använde hörselskydd skulle man slippa sånt skit och banden skulle få spela hur högt dom ville.
 Är det lättare att hämta inspiration från äldre band än band som är aktiva idag? Absolut. Den bästa musiken gjordes mellan 1966 och 1975 (typ). Det var ärligare och mer genuint på den tiden. Självklart finns det nutida band som är skitbra men dom är ändå kopior på orginalet. Det gäller oss också, försöker absolut inte påstå att vi är unika.

Vilka har varit erat största hinder? Vi har haft väldigt tur hittills och sluppit undan några allvarliga hinder. Några dödsfall inom familjen har inträffat som gjort att skapandeprocessen tidvis stannat upp men det är så livet ser ut. Bara att bita ihop och köra på.
Vilka råd skulle du ge till andra band och artister? Ha kul, lyssna på magkänslan och var beredd på att folk försöker blåsa er på pengar.
Hur taggar ni upp inför en konsert? Vi har inga direkta ritualer eller så, mat i magen ett par timmar innan och lite strechande av armar och andra leder. Vi är ganska städade killar så det blir inga kokainorgier direkt.
Nyheter och uppdatering:
Har ni nytt material på g? Japp. Vi håller på att skriva låtar till en fullängdare som förhoppningsvis kommer i slutet av året om allt går som det ska...Dessutom bidrar vi med en låt till en skiva vars intäkter går till cancerforskningen. Rock mot Cancer heter den. Givet köp om du frågar mig.
Vad har ni för internet sidor? www.lugnetrock.comochwww.facebook.com/lugnetrock

Hur får man tag på er? Bara att maila till Facebooksidan så svarar vi. Nemas problemas.
Vad har ni för planer för framtiden? Göra skiva och spela live så mycket som möjligt.
Har ni något att till lägga? Tack så mycket för intervjuen och lyssna på Lugnet. Jansson.

Kommentera här: