intervju med A Mace

Mina intervjuer / Permalink / 0

Personliga frågor om bandet och deras medlemmar:

Vad står "A Mace" för? En ”mace” är ett klubbliknande medeltida vapen.

Vem kom på band namnet? Carl kom med förslaget ”amacing” till vilket Max gav motförslaget A mace vilket det sedan blev. Det är ju som tidigare nämnt ett medeltida vapen så det passade temat bra.

Hur grundades "A Mace"? Det började med att Max, Fredrik och Carl spelade tillsammans i ett annat band. På grund av konflikter i bandet började de fundera på att skapa ett nytt band, ett med ett mer tydligt tema. Temat bestämdes till ”medeltid” då det var rätt enkelt att skriva texter och bygga scenshow runt. De annonserade efter en basist och sångare och fann Jonatan och Lisa rätt snabbt och så var A mace fullskaligt.

Har ni spelat i något tidigare band?

Max, Carl och Fredrik spelade i heavy metalbandet Wildfire lain innan A mace. Max har även spelat i Deathember , Preterium och Trappans husband. Lisa har bland annat sjungit i metalbandet three beggars, en syntpopduo vid namn syphon soul och gästsjungit för doometalbandet Astolat.

Jonathan har spelat i hårdrocksbanden Prayer, not defined samt i Sliwers.

Hur kommer de sig att ni började komma in på musikområdet?

Jonathan: Min musikerbana började med en rockstjärnedröm i tonåren efter att ha sett Iron Maiden på tv.

Fredrik: Jag började spela trummor efter att jag stått bredvid och kollat på en trummis nere i Frankrike, kände då att efter några års funderande på om man skulle lära sig spela trummor så vare dags.

Lisa: Jag började sjunga i kör som liten vilket ledde till sånglektioner och senare en amatörmusikalensemble i ett antal år. Jag började lyssna på metal i 15-årsåldern och började därefter drömma om att sjunga i band.

Vad heter ni?/ Vem spelar vad?/ Hur gamla är ni? Lisa(sång), Max(leadgitarr), Carl(rytmgitarr), Fredrik(Trummor), Jonathan(bas). Vi är mellan 24-31 år.

Har ni haft tidigare medlemmar? Nej, nuvarande sättning är originalet.

Gjorde ni musik redan när ni var små?

Fredrik: Jag hade ett stort musikintresse redan som liten men då vare edm-musik som gällde. Jag gjorde en del egen edm-musik innan jag började spela trummor.

Max: Jag började skriva musik när jag var 9 år.

Carl: Jag köpte min första gitarr som nittonåring och började därefter skriva egen musik.

Vart i Norrköping/Linköping kommer ni ifrån?

Lisa och Max är ursprungligen från Stockholm. Max har nyligen flyttat tillbaka dit efter att ha bott i Norrköping ett antal år.  Jonathan är ursprungligen från Gotland och bor nu i Linköping.

Lisa bor i Linköping och Carl och Fredrik bor i Norrköping.

Vilket år startades "A Mace"? Hösten 2014.

Vad spelar ni för musikstil? Vi kallar vår musik för ”medeltidsinspirerad hårdrock” men vi har även en del låtar som är mer metal än hårdrock.

Hur kommer det sig att ni spelar just "Medeltidainfluerad Hårdrock"? När bandet startades ville vi ha ett tydligt tema och ”medeltid” kändes som ett starkt sådant då det är relativt enkelt att skriva musik och text på det temat.

Vad inspireras ni av i musikbranschen? Max: Jag tar influenser från renässans, klassisk musik och diverse hårdrocks/metalband.

Hur ofta repar ni? Det varierar men oftast 2-4 gånger i månaden. Inför spelningar klämmer vi in mer frekventa rep.

Vart repar ni? Vi har en replokal centralt i Norrköping.

Använder ni öronproppar när ni uppträder? Det gör vi, det skulle bli smärtsamt(för att inte nämna skadligt) annars.

Hur har ni utvecklats sedan ni började med musiken? Sen vi startade A mace har vi blivit mycket mer samspelta – vi får ofta beröm för hur tighta vi är – vi har mycket högre självförtroende på scen och självklart har vi blivit tekniskt bättre.

Har ni något annat intressen eller jobb utanför bandet och musiken?

Max: Jag jobbar som mjukvaruingenjör, driver eget företag, utvecklar spel och reser mycket.

Lisa: Jag pluggar statistik och jobbar deltid, läser(mest skräck), spelar dataspel och har råttor.

Jonathan: Jag pluggar kulturvetenskap och jobbar som skribent på MMAnytt.se.

Carl: Jag driver företag och är delägare i ett flertal andra företag. Jag spelar golf och umgås med familjen.

Fredrik: Jag jobbar som IT-tekniker och på fritiden gillar jag träning och att åka vattenskoter.

Söker ni bokningsbolag, vad har ni för tankar och krav runt det i så fall? Det är inget vi aktivt sökt efter, så vi har därför inga direkta tankar eller krav gällande det.

Söker ni skivbolag, vad har ni för tankar och krav runt det i så fall? Samma svar som för bokningsbolag, det är inget vi gjort eller har någon direkt tanke på att göra så vi har därför inte tänkt till om eventuella krav.

Frågor om eran musik och texter:

Hur kommer det sig att ni gör musik? För att vi alla älskar det! Vår främsta anledning till att ha det här bandet är att ha kul, inte för att vi försöker leva på det(även om det förstås vore en fantastisk bonus om vi faktiskt skulle bli så stora att vi kunde göra det!).

Vad handlar era låtar om i det stora hela? De handlar om olika händelser, historier och myter från medeltiden. Ett antal låtar berättar till exempel historien om en häxa och olika händelser hon går igenom(och vi är inte klara med henne än!). Det är mycket magi, religion, dödstraff och övernaturliga väsen i våra texter.

Vem skriver texterna? Samtliga texter förutom den till ”Witch of the wild” är skriven av Lisa. Witch är till största del skriven av Max, med vissa små ändringar gjorda av Lisa.

Vem gör musiken? Max och Carl är de primära låtskrivarna. Fredrik är med och skriver ibland.

När ni ska göra en låt börjar ni med musiken eller texten? För det mesta kommer musiken först. Vi har försökt göra tvärtom och skriva text först men Lisa som skriver alla texter tycker det är svårt att inte ha musik att utgå ifrån så det tar betydligt mer tid att köra på den varianten.

I vilken miljö brukar ni göra era låtar? Hemma, ibland tillsammans, ibland på varsitt håll.

Spelar ni bara egna låtar live eller även covers? Hittills har vi spelat en enda cover. Det var under semifinalen i musiktävlingen Livekarusellen nu i våras. Alla band som gick till semifinal skulle välja en låt att göra en cover av från en lista. Vårt coverval var något otippat, Don’t you worry child av Swedish house maffia. Vi kunde valt en Ghost-låt men tyckte att vi skulle sticka ut mer om vi tog en låt som är långt ifrån vår egen genre.

Vilket språk sjunger ni på? Engelska, men vi har lekt lite med iden att göra åtminstone en låt på svenska.

Frågor angående era spelningar och liknande uppträdanden:

Hur många har kommit som minst på era konserter? Om man räknar dom som kommit bara för att se oss så runt 5-6 personer. Räknar man med resten så kanske 5-10 fler.

Hur många har kommit som mest på era konserter? Vi hade en spelning i maj med runt 50-60 personer i publiken(de som kom för att se just oss var kanske ett 20-tal).

Hur har ni gjort eller tänker göra för att det ska komma mer publik på era gig? Vi har inte gjort något speciellt förutom att annonsera på vår Facebooksida och skapa event när vi har gig. Inför senaste spelningen la vi ut en kort video där vi läser lite ur mellansnacksmanuset med lustiga röster.

Vilka åldersgrupper dras oftast till era konserter? Då det oftast är vänner och släkt till oss som kommer så är det folk mellan 20-50 som kommer.

Spelar ni alltid samma låtar live eller varierar det? Vi har i skrivande stund inte så många låtar att vi kan variera oss allt för mycket så det är väldigt lika setlist varje gång även om vissa låtar tas med eller tas bort på vissa gig. Vi har två stycken mer eller mindre fasta setlists, en på cirka 30 minuter och en på cirka 20.

Har ni något stamställe där ni brukar spela? Nej, inte än.

Vart var erat första gig? På Kulturkammaren i Norrköping i samband med Livekarusellen 2015.

Vart var erat senaste gig? På musikhuset i Norrköping. Vi arrangerade en spelning tillsammans med banden Astagaad och Kamya.

Har ni behövt ställa in nått gig nån gång? Det har vi som tur är inte tack vare att Lisas man kunnat hoppa in några gånger när en medlem fått förhinder.

Hur känns det att få spela i Linköpings trädgårdsförening? Det ska bli roligt, det blir vår första utomhusspelning!

Vart har ni spelat i år? I Norrköping(tre gånger), Finspång och Söderköping.

Vart har ni planer att spela resten av året? Förutom Trädgårdsföreningen har vi ett gig planerat i november tillsammans med bandet Skrollan.

Vilka länder har ni spelat i? Bara i Sverige hittills.

Frågor angående era merchandise:

När började ni sälja Merchandise? Vi säljer ingen merch än.

Vad har ni för Merchandiseprylar? Om vi börjar med det lär det vara t-shirts.

Vart kan man köpa er Merchanndise? Ingenstans! Men, om det blir någon merch så lär det säljas via oss.

Frågor om era åsikter:

Vad tycker ni om att man laddar ner mer musik än att köpa skivor nu för tiden?

I dagens moderna samhälle så är det enklast med nedladdad musik för att kunna lyssna vart man vill.

Att folk laddar ner är en del av utvecklingen av den här branschen. Nedladdning är bra för att då sprids musiken på ett mycket mer effektivt sätt. Även om musiken laddas ned illegalt så är det fortfarande en spridning vilket allt som allt måste ses som positivt då det i förlängningen förhoppningsvis ger fans som kommer och ser våra spelningar.

Hur tycker och tror ni musik industrin förändrats sedan det började laddas ner musik? Det är lättare att osignade band att sprida sin musik och bli stora på egen hand utan hjälp av skivbolag vilket förstås är positivt då banden själva får större kontroll över sin musik och eventuella intäkter. Streamingtjänster som Spotify kan säkert ha varit en följd av illegal nedladdning för att försöka få folk att använda dessa istället och även det får man se som positivt.

Föredrar ni nerladdad musik, kassettband, CD eller Vinyl? Nedladdat är mest praktiskt då man kan lyssna på musiken var man än är. En bra LP-skiva då och då är aldrig fel dock!

Vad skulle ni göra om musiken inte fanns? Oj, väldigt svår fråga, förmodligen skulle våra liv se ut ungefär som nu fast utan musik, helt enkelt. Det är svårt att tänka sig något som skulle kunna ersätta musiken.

Vad tycker ni om vakternas jobb på era spelningar och sånt? Tror inte vi haft några direkta vakter på våra spelningar så svårt att säga.

De som sköter ljus och ljud hur mycket har de hjälpt er egentligen om ni tänker efter? Det beror förstås på spelstället. På vissa har vi haft mycket bra ljus och ljud och sämre på andra. Det är klart att bra ljud och ljus är jätteviktigt för hur spelningen blir, inte bara för publikens skull utan även för oss. Om det låter och ser bra ut så slappnar man av mer och gör bättre ifrån sig. Dålig medhörning är verkligen ett problem då man kan låta illa utan att veta om det.

Vad tycker ni om mitt arbete? En väldigt grundlig intervju!

Hur tror och vet ni att denna intervjun ska kunna hjälpa er i musikbrassen? Aldrig fel med lite exponering, förhoppningsvis blir dina läsare intresserade, kollar upp oss och blir fans!

Vad har ni för förebilder eller idoler?

Carl: James Hetfield!

Jonathan: Steve Harris

Vad tycker ni om att de finns ålders gränser på vissa konserter? Det beror på. Riktigt små barn bör kanske inte vara på uteställen eftersom det ofta är spelningar sent och det är höga ljudnivåer. 18-årsgräns kan vi förstå i och med alkoholförsäljningen men tycker det kan lösas genom att de under 18 får en speciell stämpel på sig i entren eller att de i baren kollar leg.

Varför tror ni att de är de? Framförallt för att undvika alkoholförsäljning till mindreåriga.

Är det lättare att hämta inspiration från äldre band än band som är aktiva idag? Huruvida man inspireras eller inte beror snarare på vad de spelar, image, scenshow etc.

Vad har varit ert största hinder i musik industrin? Vi har inte stött på några direkta hinder än.

Vilka råd skulle du ge till andra band och artister? Se till att ni alla är överens om varför ni vill spela i band och vad era mål är. Om en vill satsa stenhårt på en musikkarriär medan en mest vill ha något kul att göra på fritiden så kommer det inte hålla i längden. Knyt kontakter med andra band och anordna spelningar tillsammans, det är oftast väldigt kul och man är inte beroende av ”etablerade” spelställen.

Hur taggar ni upp inför en konsert? Inget speciellt, vi försöker få in ett genrep dagen innan eller samma dag om möjligt. Vi är taggade bara av tanken på att snart få stå på scenen och det räcker långt!

Nyheter och uppdatering:

Har ni nytt material på g? Det har vi alltid! Vi har i regel alltid minst 3 låtideer liggande. Vi planerar även att spela in nytt material snart.

Vad har ni för internet sidor? Vi har våran Facebooksida https://www.facebook.com/amacemusic

Hur får man tag på er? Via vår facebooksida, vi svarar på meddelanden så fort vi kan.

Vad har ni för planer för framtiden? Att spela in några fler låtar, komma ut och spela ännu mer och få en mer avancerad liveshow.

Har ni något att till lägga? Nej, tack för att du ville göra en intervju med oss!

Till top