intervju med Nanna Walderhaug

Har ni spelat i något tidigare band? Min egen musik har jag mest framfört själv, men i början av 00-talet hade jag ett band som hette Ärans Väg. Vi gjorde en (hembränd) skiva 2001 som recenserades av LIRA, det är nog det enda spår som finns av oss nu. Och såklart har jag spelat min musik med andra musiker, t.e.x. på skivan Falleralla utom jag (2015). Där var Anna Holm (kontrabas) Magnus Ek (Trumpet) och Stefan Hagsten (trummor) med. Vid sidan av min egen musik spelar jag just nu i salsabandet La Nordika och folkmusikgruppen Gunbrittådom.
Vad heter ni? /vem spelar vad? Jag heter Nanna Walderhaug och spelar gitarr och sjunger.
Har ni haft tidigare medlemmar? Min egen musik är ett soloprojekt. Jag har tidigare spelat med många olika musiker så enklast vore väl att säga ingen nämnd och ingen glömd. Men det vore ju ett tråkigt svar! Bättre då att hålla fram slagverkaren Javier Herbozo som var en engagerad medmusiker och musikalisk influens för mig under Ärans Väg-tiden. Och Anna, Magnus och Stefan som jag nämnde innan, de gjorde ett fantastiskt jobb på Falleralla utom jag. Glad och tacksam för dem, och för alla andra som velat vara med på något vis på konserter och inspelningar.
Vilket år grundade ni bandet? Jag är som sagt soloartist. Men jag har spelat min egen musik själv eller med andra sen 1997. Eller, det var då jag började göra det professionellt. Spelat och skrivit låtar har jag gjort sen jag var barn.
Vart kommer ni ifrån? Efter att ha bott på ett otal ställen från norr till söder är Sundsvall hemma, så jag är västernorrlänning nu! Trivs mycket bra.
Vad föredrar ni att kalla er musik stil? Det är en knepig fråga. Visa är det närmsta jag kommer eftersom jag är sångargitarrist och lägger ner mycket arbete på texten. Men musikaliskt är influenserna överalltifrån. Jag inspireras mycket av musik jag lyssnar på och folk jag spelar med. Just nu umgås jag mycket med folkmusiker i den svenska traditionen och det börjar höras lite i mina nyaste låtar. Annars kan man höra ett otal genrer i min musik om man sträcker ut öronen. Att jag utbildade mig i arrangering tror jag haft inflytande på mitt skrivande också, jag hör lättare framför mig vilka kläder jag vill att min melodi ska ha. Men jag anpassar det till den mindre sättning jag har för varje tillfälle. Skulle jag blommat ut i varje genre hade jag nog behövt tio olika sättningar för varje konsert eller skiva och det hade ju inte varit så praktiskt, hehe.
Vart har och ska ni spela i år? Kyrkans hus i Sundsvall 26/10 var den senaste spelningen. Trevligt och fullsatt, bra publikrespons. Den och en spelning i P4 Sundsvall i somras vad de första spelningarna med mitt eget material på rätt länge, då jag haft fullt upp ett tag med mitt jobb som gitarrlärare. Sedan början av hösten jobbar jag halvtid och har nu mer jobb som musiker, spelar både eget och underhåller med gamla 1900-talshits på fester etc, ger kurser, skriver noter/arr etc. Med La Nordika och Gunbrittådom har jag spelat på några festivaler och spelmansstämmor nu i somras och även på casinot här i stan. Då är det ju annan musik som gäller, fast ofta brukar jag ha med nån allsångsvänlig dänga utav mina egna när vi spelar med Gunbrittådom.
Har ni nytt material på g? Ja, helt klart! Nya låtar skriver jag kontinuerligt.
Vad har ni för framtids planer? Jag ska ge ut en ny skiva med mina låtar, och innan den blir färdig, ge ut två låtar som tecknade videor med illustrationer av min syster Turid Aurora Walderhaug (känd för serien Mortis Comoedia som kommit ut i NEMI). Det ser jag mycket fram emot! Musiken ska förstås också komma på Spotify. Har inget exakt datum satt men satsar på att bli klar med inspelningen av de två första låtarna innan året är slut. Så nån gång under första halvan av 2020 lär ni nog få se videorna färdiga. Förhoppningsvis kan också någon utav mina låtar höras i dansant tappning med La Nordika i fortsättningen. Och då vet man ju aldrig hur långt den når ut i världen, vi ska till Kuba och spela nästa år.
Vad har ni för internet sidor? nanna.walderhaug.se www.facebook.com/nannasmusik/ Spotify Youtube
Har ni något att till lägga? Den som vill köpa skiva eller boka en spelning kan kontakta mig på nanna@walderhaug.se
fotografen, Jörgen Bergström

Kommentera här: