intervju med The Rockford Heroes

Vad heter erat band? The Rockford Heroes.
Vad står "The Rockford Heroes" För? Inget speciellt faktiskt.
Vad fick er att döpa er till just "The Rockford Heroes"? Det är väl någon slags parafras på deckar-serien “The Rockford Files”... Men varför vi valde det? Hoppas att någon kan förklara det någon dag!
Vem startade bandet? Dan och jag startade bandet hösten 2010. Eller om det var 2009? Kommer ärligt talat inte ihåg just nu.
Hur bildades ni? Dan och jag träffade varandra via en kontaktannons. För musiker alltså… Vi upptäckte kanske snabbt att vi hade väldigt mycket gemensamt. Det finns absolut enstaka band vars storhet vi inte är överens om, men det hör till undantagen.
Berätta en kort presentation av vilka ni är? Våra influenser är ganska många och det kan vara lite svårt för oss själva att veta hur folk som lyssnar på oss uppfattar musiken. Därför tänkte jag citera delar av en recension som Metalkaoz.com gjorde av vår senaste skiva “Edge of the silverthorn”
“They have this pomp-ness but not over-progressed style in their music that may remind you of enough of the works of QUEEN, STYX and KANSAS. When they sharpen things up they tend to sound erotic and emotional like WHITESNAKE or FOREIGNER or even SKID ROW. When power takes over, there’s a clear SAVATAGE sperm with the atmosphere being supreme and haunting. “
Vart kommer ni ifrån? Vi är stationerade i Stockholm.
Hur träffades ni? Via sidan www.bandfinder.se
Vad heter ni?/Vem spelar vad?/Hur gamla är ni? Nuvarande medlemmar är:
Jonas Arvidsson, 34, gitarr Dan Hultstrand, 46, sång Erik Carlsson, 31, bas
Vår tidigare trummis heter Marcus Johansson och spelar numera i Reach. Vi håller på att leta ny!
Vad var planerna när ni startade bandet? Både Dan och jag skriver mycket musik, så främsta skälet var väl att ha en plattform för att jobba med låtarna och spela in dom. Och att ha kul så klart!
Vart var erat första gig?/Vart var erat senaste gig? Broder Tuck. Broder Tuck.
Vem skriver låtarna?/vem gör musiken? Tidigare har det var Dan och jag som skrivit allt, antingen tillsammans eller på var sitt håll. Men på nästa skiva som vi håller på att spela in nu, har även Erik skrivit en del musik.
Vem har bäst humor? Jag har ju i alla fall dokumenterat bra humor, i och med att jag faktiskt vann en tävling som tidningen Studio anordnade, “Berätta ditt bästa musiker-skämt”. Finns att läsa på vår hemsida www.therockfordheroes.com  :)
Bra och dåliga sidor med bandet? Aldrig funderat i de banorna, så jag antar att det mest är bra sidor :)
Vad kör ni för musik stil? Oftast någon slags hårdrock!
Vilka är de viktigaste teman eller ämnen för de flesta av era låtar? Det brukar oftast vara att en utifrån musiken kommer på någon titel eller en hook som passar. Sen bygger en upp texten från det, till något som känns aktuellt för en på något sätt just nu då.
Vad handlar era låtar om? I alla fall i mitt fall har det oftast funnits specifika tankar när jag skrivit en texten som känts viktig just då. Men jag försöker samtidigt hålla texten lite öppen och ska inte förstöra någon annans tolkning av texten genom att berätta exakt vad jag själv tänkt på. Det har faktiskt t o m ibland varit så att jag själv gjort omtolkningar av texter jag själv skrivit.
Kör ni egna låtar eller covers? Fokus är helt klart egna låtar, det är ju hela syftet med bandet. Fast vi är ganska snabbrepade, så mellan varven har vi passat på att repa in lite covers också, 20-25 stycken någonting. Tanken är att när andan faller på ta enstaka covergigs, mest för skoj skull.
Har ni släppt någon skiva eller singel? Två EP:s och en fullängdare.
Vad heter de i så fall och vilka år släpptes de? Första EP:n heter “Light scares” och kom 2010, andra heter “The white EP” och kom 2011 Fullängdaren heter “Edge of the silverthorn” och kom 2012. Vi är nu i slutskedet av inspelningarna av en andra fullängdare.
Vad säljer ni för merchendise prylar? Vi håller på att jobba med grafik och design för ett antal just nu, men ingenting är klart än.                                              
Har ni gjort någon musik video? Nej, men har börjat planera för två i samband med nästa skivsläpp.
I så fal vad heter låtarna och vilka år släpptes videorna? Fortfarande hemligt :)
Hur gammal var du när du började med musik? Det beror sig väl på hur en menar. Började som många andra mima till sina favoritband i ganska tidig ålder. I mitt fall Herreys. Gitarr började jag dock spela första i åttan.
Hur har din musik utvecklats sedan du började spela musik tillsammans? Förhoppningsvis till det bättre! Den en framför allt lär sig är väl att lyssna på det en gör och bedöma hur det låtar, samt komma med förbättringsförslag till sånt en inte tycker funkar.
Vad har ni för drömmar med bandet? Ganska realistiska tror jag. Fortsätter vi få samma recensioner och mottagande så blir det förhoppningvis en del festivalspelningar och sånt, vilket hade varit kul. Det är nog ingen i bandet som är sugen på några längre turnéer. Om det nu inte blir i ett eget jetplan, då hade det varit ok.
Vad har varit din största utmaning som ett band? Att göra bra musik.
Vilket skivbolag jobbar ni med? Montroxx Records.
Beskriv din show, visuellt och musikaliskt. Vi spelar ganska mycket som vi går och står, ger järnet på scen och hoppas att musiken låter tala för sig.
Hur tycker du det är att bo i Sverige idag? Otroligt bra, skulle inte vilja bo någon annanstans.
Hur är det så här års att komma ut på gig? Alltid kul!
Hur taggar ni inför en spelning? Vi brukar vara ganska avslappnade, äter något gott, sitter och skämtar lite och sånt.
Vilka är era 2 stora favorit låtar ni gjort? Det här kanske är ett klyschigt svar, men i princip alla! Fast visst, när tidningar har hört av sig och velat ha en låt till en samlingsskiva eller något sånt, så är det nog oftast “Gold encircles the altar” som vi valt. Fast det handlar nog egentligen mer om att vi tror att den låten representerar maximalt våra olika stilar. Det är ju lite så, folk kan nog få väldigt olika föreställningar om vad vi är för band beroende på vilka låtar dom lyssnar på.  Skulle någon lyssnat på t ex “No reason to believe” och “Forever” skulle hen nog tro att vi var ett lite tuffare AOR-band. Lyssnar en däremot på “Capricous arrows” och “The fools realm” så hade en nog snarare tänkt att vi drar åt Judas Priest och Iron Maiden. Men i “Gold encircles the altar” tycker jag att vi får med ganska många influenser, t ex från Savatage och Queen.
Vad har ni medverkat i tidigare? Bland annat i Esckaz Heavy Metal Eurovision Song Contest.
Har ni haft något tidigare band? Inte ihop. Men jag spelade i många år med ett band som hette VII Gates, som vi släppte två skivor med (“Fire, walk with me”, 2004 på Soundriot Records och “In hoc signo vinces” 2008 på Lion Music).
Vad jobbar ni med förutom bandet och musiken? Dan jobbar inom äldrevården, Erik är trafikledare på Banverket och jag själv jobbar som programmerare.
Vad skulle ni göra om musiken inte fanns? Jag skulle nog åka mer skidor.
Hur viktiga är era fans? Jag märkte att jag först skulle skriva någonting om att vi gör det här främst för oss själva. Men det är verkligen inte sant, det blir otroligt mycket roligare och mer givande när vi får uppskattning från andra.
Vad är det roligaste ett fan gjort för er? En tysk mailade en utskällning när han fick reda på att vi bara säljer musiken digitalt.
Vad är bästa bandet ni sätt live? Hanoi Rocks och Savatage.
Hur gamla var ni på er första konsert ni såg? 5 eller 6, var och såg Herrey’s någonstans i Strömstad.
Hur gamla var ni på ert första gig? Som rockband, kanske 17?
Vad har ni för mål med er musik? Att utvecklas och göra så bra musik vi kan.
Hur gamla var ni när ni stod på en scen för första gången? Som rockband, kanske 17?
Förutom era musik stil ni spelar vad gillar ni för musik stillar att lyssna på? Allt möjligt. Tror att nuvarande medlemmar med lätthet täcker in i princip alla genres som finns förutom dansband och väldigt extrem metal.
Vilka saker är ni mest rädd om? Familj, vänner och det kreativa arbetet   
Vad är ni rädd ska hända er i framtiden? Att en förlorar något av dessa
Vad är största rädslan när ni går upp på scenen? Kan inte komma på någon speciell.
Vad driver ett band som inte är jättekända och lever på det att fortsätta att spela? Att det är det roligaste en kan göra!
Hur ofta repar ni? En gång i veckan ungefär, sällan mer. Och vi ser alltid till att komma väl förberedda till repen.
Var repar ni? Hos Pinebar Music.
När startade ni erat band? Lite osäker, 2009 tror jag.
Kör ni alltid samma låtar live eller varierar det? Egna varierar vi, covers kör vi nog oftast samma.
Vilka länder har ni spelat i? Sverige.
Vad tycker ni om att det går att ladda ner musik från internet i stället för att de köper skivor? Alldeles förträffligt och definitivt något vi uppmuntrar. Vi har så klart sett till att göra vår musik tillgänglig via vanliga kanaler som t ex Spotify, iTunes o s v. Men vi har också gjort all musik vi släppt tillgänglig på t ex YouTube, och även som gratis nedladdning direkt från vår hemsida www.therockfordheroes.com
Vad är din syn på skivindustrin idag? En del bolag verkar till slut ha insett att många idag gärna vill ha sin musik tillgänglig på andra sätt än på skivor och dessutom förstått att det går att tjäna pengar ändå. Som t ex Universal i Sverige.
Hur skulle du beskriva ditt sound i en mening? (Lånar ett citat från Metalkaoz.com som jag tycker sammanfattar det hela bra): “They have this pomp-ness but not over-progressed style in their music that may remind you of enough of the works of QUEEN, STYX and KANSAS. When they sharpen things up they tend to sound erotic and emotional like WHITESNAKE or FOREIGNER or even SKID ROW. When power takes over, there’s a clear SAVATAGE sperm with the atmosphere being supreme and haunting. “
Vilka är era favorit undermåliga instrument? Jag köpte en Cort-gitarr häromveckan, en signatur-modell som Mattias Jabs har gjort. Den var otroligt välbyggd sett till priset.
Vad är första steget till en ny låt? Det kan vara lite vad som helst. En liten sångmelodi, en titel, en känsla en vill förmedla o s v.
Har någon av er låtar publicerats? Alla!
Vilken bild tror du att din musik förmedlar? Av ett band som är väldigt måna om att det dom släpper ifrån sig är genomarbetat och håller hög kvalitét.
När ni gör en låt vart är ni då/ Vad inspirerar er musik? Oftast i min studio.
Vad är det bästa och sämsta med att spela klubbarna? Det är alltid kul att spela!
Vad har ni för internet sidor? www.therockfordheroes.comwww.facebook.com/therockfordheroes
Vad har ni före förebilder? Massor. Queen, Rainbow, Led Zeppelin, Savatage, Whitesnake, Beatles Dia Psalma, Sweet, System of a down, Magnus Uggla, Iron Maiden, Brian Setzer, Judas Priest, Styx, The Who, Warren Zevon, Meat loaf o s v.
Vad inspireras ni av? Våra förebilder och saker som sker runt omkring i världen.
Är det lättare att hämta inspiration från äldre band än band som är aktiva idag? Nej, det tycker jag inte. Bra musik är alltid inspirerande.
Vart är vanligast att ni spelar? Broder Tuck.
Vad har ni för planer för framtiden? Fortsätta skriva och spela in musik, samt göra fler konserter
Vilka är de största hindren för band? En av de svåraste sakerna är väl att få alla att dra åt samma håll och lika mycket. Men gör en det flyter det på.
Vilka råd skulle du ge till andra band? Prata med varandra när det är något ni inte är överens om. Lyssna på de andra. Och försöka att inte lägga för mycket prestige i diskussionerna. Samtidigt är det viktigt att lita på sin magkänsla, den har oftast rätt.
Nåt att tillägga?Kul att svara på den här intervjuen!

Kommentera här: