interview with Crow Country Outlaw

Vad heter erat band? Vi heter Crow Country Outlaw

Vad står "Crow Country Outlaw" För? Det står för mental & fysisk frihet, vilja och känsla.

Vad fick er att döpa er till just "Crow Country Outlaw"? Jag (Sebastian) kom på namnet efter en lång tid då jag flackat runt i Sverige en tid.

Vem startade bandet? Alla fyra.

Hur bildades ni? Sebastian flyttade ner till Jönköping igen efter ett par år från hemstaden då han bodde på olika orter runt om i landet. Han hade haft kontakt med Mattias & Adam under en tid och kollat om de var sugna på att hjälpa honom med att starta upp CCO. De accepterade, så nu behövdes bara en grym gitarrist. Kort därpå föreslog Mattias Putte och efter ett par rep så formade sig Crow Country Outlaw.

Berätta en kort presentation av vilka ni är? Vi är fyra grabbar med olika bakgrund som enats under samma namn för att göra det som de brinner för.

Vart kommer ni ifrån? Vi kommer från Jönköping.

Hur träffades ni? Sebastian och Mattias är bröder. Mattias är väl den som har introducerat allihopa för varandra under olika tillfällen. Jag (Sebastian) träffade Adam när Mattias startade upp deras band, Black Anemone, för några år sedan. Och Putte träffade jag ute på krogen då vi alla tillhör samma grupp med vänner.

Vad heter ni?/Vem spelar vad?/Hur gamla är ni?

Sebastian Sandberg: Sång/ Gitarr, 23 år

Adam ’’Putte’’ Söderqvist: Lead Gitarr/Backup Vocals, 19 år

Mattias Sandberg: Bas/Munspel/dDiverse andra instrument/Backup Vocals, 21 år

Adam Bernström: Trummor/Övriga komp-instrument/Backup Vocals, 21 år 



Vad var planerna när ni startade bandet? Planerna är fortfarande att kämpa på med det vi älskar att göra så länge vi har möjlighet till att göra det, vilket är att spela vår musik för de som vill höra. Att få skapa låtar som vi kan sätta oss ner och lyssna på om 40 år och fortfarande kunna säga ’’Amen fan…det är ju rätt schysst ändå’’.

Förklara för dom som inte hört er, hur låter eran musik? Det är lite svårt att förklara…vårt sound är en morphning av rivig hårdrock, punk, country, blues & funk.

Vart var erat första gig?/Vart var erat senaste gig? Vårt första gig var på Insikten i Jönköping den 6:e December 2013. Vårt senaste gig var på Stampen i Stockholm den 2:e april 2014.

Vem skriver låtarna?/vem gör musiken? Vi skriver det mesta ihop som grupp när vi repar. Annars så skriver nog jag (Sebastian) & Putte de mesta av låtarna, men alla slänger in sin touch och åsikter om en låt som är på formel-stadiet.

Vem har bäst humor? Vi har rätt så likadan humor allihopa så är en rätt svår fråga…we’re a hoot!

Bra och dåliga sidor med bandet? Vi är drivna och engagerade i det vi gör. Vi delar allihopa samma förkärlek och förståelse till musik så vi hamnar inte i en massa dispyter om hur vi borde låta, hur vi borde klä oss eller hur en låt ska framföras så det ger oss mer tid att fokusera på att bli bättre och ha kul i samma veva. Några dåliga sidor har inte uppdagats ännu och det är vi tacksamma för.

Vad kör ni för musik stil? En blandning av hårdrock, blues, country, punk & funk.

Vilka är de viktigaste teman eller ämnen för de flesta av era låtar? Oj…Jag (Sebastian) brukar försöka att växla teman på låtarna så mycket som möjligt. Vissa är politiskt kritiserande, andra är baserade på personliga upplevelser om mig själv & andra kan handla om en intressant person man mött eller upplevt något med.

Vad handlar era låtar om? De handlar huvudsakligen om det vi upplever. Oavsett om det är om politik, personliga erfarenheter, andra individer m.m. så handlar de alltid om hur våra egna ögon upplever temat i fråga. Det eller de vi skriver om kanske har en annan uppfattning men det är via våra texter som vi levererar vår syn på allt.

Kör ni egna låtar eller covers? Vi kör för det mesta bara egna låtar, men vissa spelningar så kan det vara kul att köra en riktigt skön cover.

Har ni släppt någon skiva eller singel? Ja vi har släppt en EP som vi producerat och mixat själva.

Vad heter de i så fall och vilka år släpptes de? Den heter Bag O’ Bones och den släpptes i december 2013.

Vad säljer ni för merchendise prylar? Än så länge så har vi bara EP.n ute på Spotify, Itunes, amazon men vi håller på och kollar med dealers runt om för tillfället.                                     

Vad kostar det? EP’n kostar ca 20 kr via Itunes.

Har ni gjort någon musik video? Nej inte än, men det är också något som är tänkt att komma inom kort.

Hur gammal var du när du började med musik?

Sebastian: Jag var 13-14 år när jag först plockade upp en gitarr och verkligen ville lära mig spela.

Adam: Vid 15-16 års ålder sådär.

Mattias: 13 - 13 års åldern.

Putte: Jag var 11 år när jag började.

När bestämde ni er för att satsa på musiken?

Sebastian: Jag bestämde mig när jag var 14 att om fanns det något jag skulle vilja göra i framtiden så är det musik.

Adam: När jag och Matte startade Black Anemone 2010.

Mattias: 13 års åldern, när jag började lira musik.

Putte: Det kom sakta men säkert att det var det här jag ville göra. I början var jag inte så positivt inställd till hela musik-grejen men eftersom så fastnade jag mer för idén att få jobba med det. Idag är jag 100% inställd till att det här är precis det jag vill göra med mitt liv!

Hur har din musik utvecklats sedan ni började spela musik tillsammans?

Sebastian: Jag har provat på en del olika former av musik och har via detta lyckats hitta det som jag brinner för. Det är via mina bandmedlemmars engagemang, insyn & erfarenheter som jag verkligen tror på det vi gör idag.

Adam: Man har fått bredare gehör för andra genrer genom åren vilket har resulterat i att man tagit in mycket mer inspiration till det man gör idag.

Mattias: Man har nått en mer professionell nivå av musikalitet under åren vilket har gett mig ett mer personligt sound som musiker.

Putte: Jag håller med Matte här. Jag känner personligen att min musik utvecklats i en bredare vinkel i och med att man spelat tillsammans.

Vad har ni för drömmar med bandet? Att förhoppningsvis få möjlighet att resa runt och spela för en hord av sköna människor som brinner lika mycket för vår musik som vi själva gör.

Vad har varit din största utmaning som ett band?

Sebastian: Att hitta de musikerna som delar samma idéer, inställning och driv.

Adam: Håller med Seb.

Mattias: Känner inte att det varit någon utmaning med bandet direkt. Det har flutit på sen vi startade det.

Putte: Ingen större utmaning sådär mer än att lära känna konceptet vi ville göra med bandet i början. Men det klappade snabbt och bar av direkt.

Vilket skivbolag jobbar ni med? !Baam! - Productions ©

Beskriv din show, visuellt och musikaliskt Wow…svårt det där: Allt börjar rätt på. Som ett framrusande tåg som är påväg att ramma en tegelvägg & som sedan övergår i ett ösigt, elektriskt groove som får publiken att fångas upp i vår energi. Det är aggressivt och slipat på samma gång.

Vad heter ställena ni kan spela på i ”Jönköping”? Tja vi har Bongo Bar, Insikten, KFUM & Folkets Park. Finns inte så många ställen att tillgå med , vilket är sjukt trist för vilket band som helst som vill ha en chans att få spela.

Hur tycker du det är att bo i Sverige idag? Beror nog från dag till dag. Ibland är det rent ut sagt förjävligt men för det mesta så är det ett bra ställe att bo på.

Hur är det så här års att komma ut på gig? Rätt så kyligt då alla inte riktigt tinar upp förens i maj/juni någon gång, men det är kul oavsett. Vi har bara stött på positivitet när vi har varit ute och spelat än så länge vilket känns grymt kul.

Hur taggar ni inför en spelning? Vi repar intensivt och ser till att allt sitter i ryggmärgen, sen så lägger vi bra med tid för att promota spelningen med att sätta upp affischer tidigt med jämna mellanrum, skriver på sociala medier (Facebook, instagram, twitter) och prata med folk i vår närhet så att det sprids vidare.

Vilka är era 2 stora favorit låtar ni gjort? Devils Grass Blues & Bag O’ Bones.

Vad har ni medverkat i tidigare?

Sebastian: Jag har medverkat med en del sköna musiker tidigare om det är det du menar. Jag var nu senast inne och sjöng för ett band som heter The Crestfallen, som också härstammar från Jönköping, på deras uppkommande skiva. Jag har fått jobba med Simon Cruz från Crashdiet, Jaime från SISTER och några andra namn som inte väger lika tungt men som minst sagt har påverkat mig som musiker under åren.

Adam: Jag och Matte delar tiden i Crow med Black Anemone som vi också lirar i. Jag hade två tidigare kortlivade band som hette Lets Get Naked & Ferrari Med Ketchup

Putte: Jag spelade i ett lokalt känt band som hette Where’s Joey som dog ut samma sommar som jag hoppade med Crow här nu.

Har ni haft något tidigare band?

Sebastian: Ja, jag spelade i ett band som hette SIXSIN för ett antal år sen. Sen så har jag spelat i en massa olika band som aldrig tog fart.

Adam: Lets Get Naked, Ferrari Med Ketchup.

Putte Where’s Joey.

Vad jobbar ni med förutom bandet och musiken?

Sebastian: Jag jobbar för nuvarande som specialpedagog för barn med speciella behov.

Adam: Lokalvårdare, golvterapeut & elevassistent

Mattias: Personlig assistent.

Putte: Pluggar musik för nuvarande.

Vad skulle ni göra om musiken inte fans?

Sebastian: Ingen aning…måla kanske?

Adam: Jobba med radio.

Mattias: VVS - konsult.

Putte: Porrskådis.

Hur viktiga är era fans? Galet viktiga! Vi ser våra fans som Seattle Seahawks ser sina. De är vår 5:e medlem i det stora hela.

Vad är det roligaste ett fan gjort för er? Bett oss att inte gå på scen förens hon kommit dit, direkt efter att hon klivit av flyget från Spanien tror jag.

Vad är bästa bandet ni sätt live?

Sebastian: Också väldigt svår fråga, men en av de bästa spelningarna jag varit på var nog Hardcore Superstar på Folkets Park i Huskvarna 2010.

Adam: KISS 2011 eller Movits! 2014.

Mattias: Flogging Molly. Alla gånger.

Putte: U2 2009.

Hur gamla var ni på er första konsert ni såg?

Sebastian: Tror jag var 15 när jag såg min första riktiga konsert.

Adam: 17 år ungefär.

Mattias.13 år.

Putte: 13 år .

Vad har ni för mål med er musik? Att få fortsätta göra det vi älskar att göra och förhoppningsvis få se folk uppskatta det lika mycket som vi gör, om inte mer.

Hur gamla var ni när ni stod på en scen för första gången?

Sebastian: 14 år.

Adam: 15 år.

Mattias: 13 år.

Putte: 14 år.

Förutom era musik stil ni spelar vad gillar ni för musik stillar att lyssna på? Vi är rätt breda i vår musiksmak och lyssnar på allt från alternativt, pop, punk, country och blues förutsatt att man tilltalas av det.

Vilka saker är ni mest rädd om?

Sebastian: Min musikutrustning. All musikutrustning.

Adam: Mina trummor är jag rädd om. Och hörseln.

Putte: Johanna.

Mattias: Utrustningen.

Vad är ni rädd ska hända er i framtiden?

Sebastian: Att förlora suget efter att få åka ut att spela tror jag. Det har varit en så stor del av mitt liv så jag kan inte tänka mig ett liv utan det för tillfället.

Adam: Att tappa takten.

Mattias: Att tappa greppet om varför man spelar musik.

Putte: Jag får återkomma med den frågan.

Vad är största rädslan när ni går upp på scenen?

Sebastian: Att trilla.

Adam: Att man dör.

Mattias: Att ljudteknikern är efterbliven och inte vet vad hen håller på med.

Putte: Att göra en DiLeva.

Vad driver ett band som inte är jättekända och lever på det att fortsätta att spela? Glädjen, folket, upplevelserna ute på vägarna & spelställena, friheten och möjligheten att få dela med sig av vad man själv har skapat.




Hur ofta repar ni? Jämt.

Var repar ni? Inne på en av KFUM’s privata replokaler.

När startade ni erat band? Oktober 2013.

Vart har ni spelat från 2013 till 2014? Vi har spelat i Jönköping, Stockholm & Nyköping än så länge.

Kör ni alltid samma låtar live eller varierar det? Det är lite olika. Har vi två eller tre spelningar tätt inpå så kör vi samma sett men annars så brukar vi variera oss.

Vilka länder har ni spelat i? Bara i Sverige.

Hur laddar ni upp för ett gig? Vi peppar varandra, ser till att mentaliteten är på rätt spår.

Vad är din pre-show ritual?

Sebastian: Jag har ingen direkt ritual, men man peppar sig själv och de andra i bandet så gott det går innan man går på bara.

Adam: Stretcha/ visualisering.

Mattias: Stämma basen.

Putte: En 32:a Irish Coffe med 105-årig Single Malt i en blomkruka. *krax-kax-krax*

Har ni behövt ställa in någon konsert? Inte än så länge iallafall, och det ska vi försöka hålla på.



Bästa/sämsta genomförda spelning? Bästa måste ha varit KFUM den 14:e mars eller Bongo bar den 12:e februari. Det sämsta måste ha varit Insikten den 6:e december 2013.

Hur mycket folk brukar komma på era gig? Mellan 100 - 300 personer beroende på spelstället än så länge.

Vart har ni planer på att spela resten av året? Att bli klara med vår fullängdsskiva till sommaren, boka in fler spelningar & göra 2014 till ett riktigt produktivt och framgångsrikt år för oss.

Berätta om dina kommande spelningar och varför vi bör vara där? Vi kommer att spela på vår typ av ställen, scener nära publiken vilket kommer ge oss möjligheten att få folk att vilja riva hela stället i ren glädje. Vi är som hungrigast nu, och vi visar det också. Showen är äkta, rå energi som flödar ut från oss utöver publiken och smittar dem direkt.

Vad tycker ni om att de går att ladda ner musik från internet i stället för att de köper skivor? Vi tycker personligen att det är en bra grej. Musik bör vara tillgänglig för alla oavsett om du har pengar eller inte. Är man bara ute efter att tjäna stora pengar och ska kräva att folk ska betala för allt du gör så känns det mer som att du skiter i fansens åsikter så länge du kan håva in på det. Självklart vill man som musiker kunna leva av sin musik, men så som det ser ut idag med nedladdning, streaming osv så är det bättre att visa att man stödjer dessa faktorer och ger sig fan på att kämpa hårdare som artist/band ute på scenerna så att fansen vill komma och se mer. För du tjänar mer på merch och på konserterna idag än du gör på skivorna, samt möjligheten att få se glada, hungriga fans som kommit för att se dig spela och som kan sjunga med i dina låtar är en känsla som övergår alla pengar i världen.

Vad är din syn på skivindustrin idag? Beror på i vilket forum du hamnar i som artist/band. Spelar du pop så är nog skivindustrin vänligare i den meningen att du välkomnas lättare bland branschfolket samt av allmänheten. Spelar du det vi gör så måste man vara grymt aktiv, slitstark och verkligen tro på det du gör. Att just spela rockmusik överhuvudtaget idag blir väldigt lätt till en jycklarfest i min mening där folk (Inte alla) mer ser bandet som ett skämt oavsett hur bra de låter och hur hårt de sliter, och vissa band är nöjda med detta för de tjänar någorlunda på det. Inget illa mot dessa band då jag ser att de kämpar hårt för att hålla sig flytande i skivindustrins svarta hav, men jag kämpar hellre för egen maskin med folk jag litar på och som förstår det vi gör än försöker ’’slå stort’’ bland bolagen.

Hur skulle du beskriva ditt sound i en mening? Old school hårdrock med känslan hos blues, country, punk & funk.

Vad är första steget till en ny låt? Antingen så har någon i bandet spelat in ett schysst riff innan vi går in i replokalen och sen bygger vi på det, eller så lyckas vi jamma ihop något vi tycker låter bra i repan och sen tar vi det därifrån.

När ni gör en låt vart är ni då/ Vad inspirerar er musik? Oftast i replokalen. Inspirationen kommer från olika aspekter, men i grund och botten så spelar din känslomässiga status in som grund för det all inspiration.

Vad är det bästa och sämsta med att spela klubbarna? Det bästa är nog att få se en massa folk som kommit dit för att se oss. Det sämsta är väl motsatsen.

Vad har ni för internet sidor?

www.reverbnation.com/crowcountryoutlaw

www.facebook.com/crowcountryoutlawOFFICIAL

Twitter: Outlawcrow

Instagram: Outlawcrow

Vad har ni före förebilder? Johnny Cash, KISS, Backyard Babies, Flogging Molly, Queen…Som sagt, vi är rätt breda med vad vi lyssnar på och vilka vi tar efter.

Vad inspireras ni av? Allt möjligt! Nya bra band/artister, händelser ute i världen, något en polare gjorde förra helgen, film, böcker, målningar osv.

Vad har ni för planer för framtiden? Att släppa vår debutskiva i sommar och spela runt i Sverige och sen börja se över möjligheterna utomlands.

Vilka är de största hindren för band? Ekonomin.

Vilka råd skulle du ge till andra band? Tänk efter vad ni vill åstadkomma, prata med andra musiker som kommit en bit påväg om hur de gjort, utforska er musikalitet, lyssna på MYCKET musik av olika genrer och artister/band, ta lärdom av snedstegen och kämpa på & ligg på arrangörerna tills de ger sitt ja till att ni kan komma och spela. Och var för helvete ett schysst band! Ingen gillar arslen.

Nåt att tillägga? Gå in och lyssna på oss på Spotify, gilla & dela oss på Facebook/Twitter/Instagram/Reverbnation! Och vi i Crow Country Outlaw vill tacka Robex för intervjun samt våra vänner & fans därute. Vi ses på spelningarna!

Kommentera här: