intervju med crazymen

Personliga frågor om bandet och deras medlemmar:

Har ni spelat i något tidigare band?

Mr.Lightning har tidigare spelat i det tyska bandet ”Teestube Band” (1998), svenska ”Liquid7” (2000-2002), ”The Reclaimed”, ”Steve & Thunder” (1995-1997), "S.O.S 2003" ”LifeCore” mfl.  Mr. Rabbit har spelat med "Lifecore" och punk/metal bandet "The Reclaimed", runt 1999-2001...

Mr.Tiger har spelat med ett punk/hardcore-band vid namn "Emerge" mellan 1994-1996 samt i ett storband som endast gjorde två framträdanden på Mariebergsskolans "Talangjakt" nån gång runt 1994 och som spelade punkcovers.

Hur kommer de sig att ni började komma in på musik området? Förutom att spela fotboll och cykla runt i Motala när vi var små, så var musik det mest intressantaste.

Vad heter ni?/ Vem spelar vad?/ Hur gamla är ni? Vi gillar anonyma namn även om den som verkligen googlar oss ordentligt får fram våra riktiga namn också, vi är alla i 30 års åldern…. I vilket fall…. ”Mr. R” (Gitarr, Bas, Trummor), ”Mr. L” (Gitarr, Bas, Trummor, Sång),  Mr. T(Gitarr, Bas, Trummor, Sång)

Har ni haft tidigare medlemmar? Nej, de 3 original-medlemmarna har lyckas hålla sams i snart 15 år. Vi trivs bra tillsammans och man ändrar inte på ett lyckat koncept.

Gjorde ni musik redan när ni var små? Jo, vi spelade in en massa lågbudget kassett-demos, det mesta lät mindre bra.

Vart kommer ni ifrån?

Vi kommer från Motala, men Mr.L har bakgrund både från Solna och Östersund där han växte upp.

Mr. T bor numera i Stockholm, och Mr.R är uppvuxen och bor i Motala.

Vilket år startades bandet? Nån gång slutet av 2001 eller början av 2002. Mr.L och Mr.T jammade lite och sen dök Mr.R upp och bandet var komplett.

Vad spelar ni för musik stil? Vi blandar allt mellan himmel och jord. Punk, Ska, Reggae, Jazz, Metal, Hardcore, Stoner-Desert-Rock, Gothic-rock, Instrumental Space-rock etc. Allt för att göra recensenterna yra i huvet.

Vad inspireras ni av? Vi är barn av vår tid, dvs början av 1990-talet. Vi lyssnade mycket på band som "Nirvana", ”Poison Idea”, ”Mudhoney", "Melvins", "TAD", "Therapy?", "Guns ´N Roses" och mycket svensk punk som "Millencolin", "No Fun At All", "Refused" etc. Vi inspireras av all musik...även folkmusik, Instrumental-musik allt mellan himmel och jord.

Hur ofta repar ni? Tyvärr repar vi allt för sällan, p.g.a vi bor så långt ifrån varandra nu för tiden. 2-3 ggr per år.

Vart repar ni? Ibland repar vi ute i skogen, då  vi har en generator som generar ström, ibland hemma hos Mr.L.

Använder ni öronproppar när ni uppträder? Oftast Ja.

Hur har ni utvecklats sedan ni började med musiken? Rent musikaliskt har vi alltid blandat friskt, men vi har alltid hittat nya spår, som mer Stoner och Instrumental-musik på de senaste skivorna.

Har ni något annat intressen eller jobb utanför bandet och musiken?

Mr.L driver vårat skivbolag och pressar skivor på VUV Records och har sina sidoprojekt "Popofobic", "Spaceman 37" etc.Dessutom lirar Mr.L och mr.R även i ett nytt band vid namn "Skogsbangers".

Mr.R jobbar som lastbilsförare, men har även varit vaktmästare på ett sjukhus.

Mr.T har senaste åren kört buss i Stockholm och brukar gilla att spela in konserter med sin mobila inspelningsutrustning. Har även lite soloprojekt som t.ex "Midnightday" och "Panda In trouble" vid sidan av bandet.

Söker ni bokningsbolag, vad har ni för tankar och krav runt det i så fall? Vi klarar oss bra själva, vi är ett litet band med små resurser. Vi har spelat på många bra ställen, så vi är mycket nöjda och tacksamma.

Söker ni skivbolag, vad har ni för tankar och krav runt det i så fall? Vi har vårat eget lilla skivbolag "VUV Records" där vi kan göra musik och släppa musik när och hur vi vill. Det är bäst så tycker vi… Ingen som lägger sig i…

Frågor om eran musik och texter:

Hur kommer de sig att ni gör musik? Utan musik inget liv. Bra Terapi dessutom.

Vad handlar era låtar om i de stora hela? Vem skriver texterna? Låtarna kan handla om allt mellan himmel och jord, t.ex politik, Gud, jordens undergång, men också mycket om humor och medmänsklighet på olika plan. Man får nog ta en del av våra texter med en "nypa salt", men alla är fria att tolka in det som man vill tolka in i våra texter.

Vem gör musiken? Alla i bandet gör musik hela tiden, ibland jammar vi tillsammans, ibland plockar vi in bitar från våra olika soloprojekt och gör om idéerna så att det blir "En band-version" av det hela. Alla bidrar hela tiden med idéer och axplock.

När ni ska göra en låt börjar ni med musiken eller texten? Både ock. Ibland finns en text ibland finns ett stycke musik och sedan byggar man på och provar lite varianter.

I vilken miljö brukar ni göra era låtar? Hemma, där vi repar etc.

Spelar ni bara egna låtar live eller även covers? Vi klämmer in lite covers ibland med band vi själva gillar och som funkar. Låten "Reunion" med gamla hardcore-bandet "No Innocent Victim" har vi spelat länge. En annan cover vi gillar är "Mortifications" låt "God Rules" samt på senare år även S.O.D-låten "United Forces". Sedan så hade vi en period där Mr.T propsade på att spela hans favoritband "Therapy?" och låten "Screamager", som är en go gammal melodiös punkdänga.

Vilket språk sjunger ni på? Vi sjunger både på svenska och engelska, men har även provat en delvis arabiskt låt, "Feno", som vi gjorde om till vår egen version.

Frågor angående era spelningar och liknande uppträdanden:

Hur många har kommit som minst på era konserter? Som minst har det varit runt en 3-4 pers.

Hur många har kommit som mest på era konserter? Runt en 200 pers.

Hur har ni gjort eller tänker göra för att det ska komma mer publik på era gig? Vi gör ofta sammarbeten med andra band, så man hjälper varandra med att dra folk.

Vilka åldersgrupper dras oftast till era konserter? Alla är välkommna, men oftast är det väl personer mellan 10-40 år ungefär.

Spelar ni alltid samma låtar live eller varierar det? Vi har alltid sagt att vi ska variera låtlistan, så hittills har vi alltid spelat olika låtar varje konsert. Vi har alltid lyckats klämma in 2-3 nya låtar eller improvisationer eller dylikt. Sedan finns det en bas på 7-8 låtar som dyker upp ganska så ofta.

Har ni något stamställe där ni brukar spela? Ett av våra gamla stamställen var "Café Choklad", som fungerade som en typ av fritidsgårdsverksamhet som bedrevs av kyrkorna och kommunen i Motala..  Även gamla "Bryggeriet" (numera Club Bomber) i Motala har varit lite av vårat favoritställe där vi huserat många gånger.

Vart var erat första gig? Första konserten var på dåvarande "Café Choklad" i Pingstkyrkans källare i Motala i November 2002 om vi inte minns helt fel.

Vart var erat senaste gig? I Hamburg / Tyskland faktist på en festival med olika band för lite drygt 1 år sedan. Youtubeklipp: https://youtu.be/lngV7jYS4jg

Har ni behövt ställa in nått gig nån gång?

Vi ställer aldrig in konserter, utan ibland så spelar vi bara 2 istället för alla 3 beroende på situation.

Mr.L spelade även helt själv i Norrkköping en gång för länge sedan, där han blev introducerad av gamla "Gospelveteranen" Cindy Peters, vilket inte händer varje dag precis. Det är "Punk".

Vart har ni spelat i år? Inga spelningar hittills.

Vart har ni planer att spela resten av året? Överallt där vi kan nästla oss in.

Vilka länder har ni spelat i? Hamburg, Tyskland och Sverige har varit de 2 länder vi spelat i. I Norr har vi varit i Östersund, i söder i Bromölla på PunkCooperative Festivalen, i öster i Stockholm ett par gånger. I Väster har vi spelat i Lidköping för längesedan.

Frågor angående era merchandise:

När började ni sälja Merchandise? Vi har alltid sålt demos, t-shirts, vinylskivor, kassetter, CD, DVD:s etc...finns hur mycket som helst.

Vad har ni för Merchandise prylar? Demos, t-shirts, vinylskivor, kassetter, CD, DVD:s

Vart kan man köpa era Merchandise? Googla på "VUV Records" så finns det lite att välja på. Skivor och t-shirts kan man även få på konserter.

Frågor om era åsikter:

Föredrar ni nerladdad musik, kassettband, CD eller Vinyl? Vi gillar alla format, men vinyl och kassettband är mer intressanta, för det påminner om när vi var unga.

Vad skulle ni göra om musiken inte fans? Då skulle vi lida av svår depression samt bara gå och jobba och knega på våra jobb.

Vad tycker ni om vakternas jobb på era spelningar och sånt? Vi tycker alltid det är kul med alla som anordnar och driver konserter. Alla gör sitt bästa och vi har alltid tyckt det varit kul att spela på alla möjliga ställen, stora som små.

De som sköter ljus och ljud hur mycket har de hjälpt er egentligen om ni tänker efter? Alla gör ett bra jobb och ska prisas därefter, hatten av.

Vad tycker ni om mitt arbete? Du gör ett otroligt bra jobb. Vi har själva gjort musikfanzines när vi var yngre, samt mr.T gjorde ett "Webzine" för ett par år sedan innan det blev för lite tid. Tummen upp till dig och alla som supportar banden.

Hur tror och vet ni att denna intervjun ska kunna hjälpa er i musikbrassen? All publikation är bra publikation he-he...Alltid nån som får upp ögonen.

Vad har ni för förebilder eller idoler? Vi har aldrig riktigt gillat det här med dyrkan av människor som idoler i slutändan så vårt svar på det är ”ingen” egentligen även om vi inspireras av många… Gud regerar i himmeln. På jorden finns en hel del intressanta varelser, som Bono i "U2", som får mycket kritik för att vara en "rik rockstjärna" men som i vårt tycke ändå i alla fall försöker "bry sig om mänskligheten, fattigdom, svält etc", till skillnad från vissa andra. När vi var yngre så gillade vi olika band och dess konstellationer, för många för att nämna men "Nirvana", "Therapy?", "Guns N Roses" etc......

Vad tycker ni om att de finns ålders gränser på vissa konserter? Lite tråkigt, eftersom yngre människor är oftast den "starkaste målgruppen" på konserter. När vi var små så fanns det mycket punkspelningar där yngre kunde gå på också. Man spelade och gick på konserter på fritidsgårdar, små rockpubar, ungdomshus, ungdoms-caféer, skol-aulan och dylikt.

Är det lättare att hämta inspiration från äldre band än band som är aktiva idag? Man kan få lika mycket inspiration från äldre band likväl från nya band.

Vad har varit erat största hinder i musik industrin?

Vi har alltid varit otroligt naiva och det har gjort att vi bara "Ser det som är bra"...Gäller att fokusera på det som är bra...Vi är vana att göra allt själva...vi har själva anordnat konserter utan "back-up"...Det är "Punk" att göra allt DIY.

Det är "punk" att göra saker och arrangera konserter utan att förvänta sig en massa, man förlorar pengar men vinner en stor rikedom i att få göra och vara med om grymt bra konserter och tillställningar. Erfarenhet kan man inte köpa för pengar.

Vilka råd skulle du ge till andra band och artister?

Spela överallt, i någons källare, ute på potatislandet, i skogen, på vinden.

Alla band startar med att spela inför sina 2-3 polare eller familjer...sen byggs det på... Njut av nuet…

Hur taggar ni upp inför en konsert?

Bara att få spela brukar räcka...Ibland är vi övertända, men det brukar bli kul att titta på i efterhand he-he...

Vår devis är som våran första demo heter...."Give It All, Or Give It Nothing"....ge järnet, spela som en galning.

Nyheter och uppdatering:

Har ni nytt material på g? Vi gör ständigt nya låtar, och sen ibland så klämmer vi ihop senaste årets låtar på en skiva.

Vad har ni för internet sidor?

www.crazymenband.wordpress.com

www.youtube.com/thecrazymen

Finns även lite annat om man googlar men här finns det mesta

Hur får man tag på er?

Bara att mejla oss vi är inte farliga bara galna och lite labila he-he. [email protected]

Hemsida:  www.crazymenband.wordpress.com

Vad har ni för planer för framtiden? Att få lite mer tid för musiken, då vi alla har familjer, fruar, barn och inte minst jobb att tänka på. Musiken är terapi och avkoppling för oss, ett grymt nöje.

Har ni något att till lägga? Stort tack för att vi fick medverka i din otroligt bra tidning, hatten av och har´é bra.

Kommentera här: