intervju med Craving Clouds

Mina intervjuer / Permalink / 0
Vad står Craving Clouds för?
Om man ska säga att Craving Clouds står för något så är det väl att vara opretentiös. Eller ett försök att vara det. Vår inställning från början har varit att "en bra låt är en bra låt". Vi har ju vårt sätt att göra låtar, så att det blir hyfsat sammanhängande, men vi är inte så intresserade av att säga att vi tillhör någon genre. Dessutom försöker vi ha lite självdistans. Vi tar vår musik på allvar, men inte oss själva på allt för stort allvar.
Om du syftar på namnet så är det öppet för tolkning. Men tanken är väl att det anspelar på något slags längtan eller suktande efter verklighetsflykt.
Hur kommer det sig att ni grundade Craving Clouds? Jag (Jacob) och Staffan hade ett gäng låtar som vi inte visste riktigt vad vi skulle göra med. Så träffade vi Charles, och sedermera Viktor också. Vi tänkte att det vore en fräck grej att slå ihop oss och bilda ett helt band istället för att sitta och plinka på varsin akustisk gitarr på kammaren. 
Har ni spelat i något tidigare band?/I så fall vilka? Viktor var tidigare sångare i bandet Motown Mob. Nu spelar han i två andra band, samtidigt som Craving Clouds. Krig & Fred och Fang heter de. Charles har spelat i Percivals och Ill Wills, och just nu spelar han i Silverkulten vid sidan av Craving Clouds. Jacob och Staffan har mest spelat lite akustiskt på egen hand, men har haft en del andra halvseriösa projekt tidigare. Men inga direkta band egentligen. Både Staffan och Viktor har dock sjungit i Göteborgs Indiekör.
Vad heter ni?/Vem spelar vad?
Staffan Godman: gitarr och sång
Jacob Snöbohm: bas och sång
Viktor Sundin: gitarr och sång
Charles Hansson: trummor
Var kommer ni ifrån? Jacob och Staffan kommer ursprungligen från Gotland, Jacob från Visby och Staffan från en by som heter Hellvi. Viktor kommer från Arvika i Värmland och Charles från Frölunda i Göteborg. Vi bor alla i Göteborg numera och det var här som vi bildades, det är här vi repar och har spelat merparten av våra gig hittills.
När grundades bandet? Vi började repa lite smått i slutet på 2014. Men det var under 2015 som det blev ett riktigt band, kan man säga. Det var då Viktor kom med i gruppen, det var då vi skaffade ett klokt namn, började spela live och började spela in musik. Så 2015 är väl det korta svaret på frågan.
Vad spelar ni för musikstil? Vi kallar det för mjuk rock eller hård pop. Det är i stora drag en blandning av klassisk rock från 60- och 70-talet och modern pop. Vi är nog lite svårdefinierade på sätt och vis. Ibland har vi blivit bokade på riktiga rockhak, och ibland på popevenemang. Men vi gillar det, att vara lite både och. Det blir ju som det blir, så länge vi är nöjda med vår musik. Känns onödigt att bestämma sig för att det ska låta på ett visst sätt. Vad är poängen med det, liksom?
Vart spelade ni under 2016?
Detta är våra gig som vi gjorde 2016:
2016-12-09: Musikens hus, Göteborg
2016-10-07: Wilmas, Arvika
2016-10-06: Sticky Fingers, Göteborg
2016-09-02: Soleo, Örebro (Live at Heart Festival)
2016-05-21: Röda Sten, Göteborg
2016-03-25: Jazzhuset, Göteborg
Vart har och ska ni spela i år? Hittills har vi haft två gig under 2017. Det första var på en välgörenhetskväll på Frilagret i Göteborg, det andra gjorde vi häromdagen på Far & Son på Södermalm i Stockholm. Just nu har vi inget inbokat. Vi tar det lite efterhand. Det är mycket med att få klar vår skiva nu. Men vi spelar gärna varsomhelst, närsomhelst, så det är bara att höra av sig om man har en klubb, så att säga.
Vad heter eran Singel och Ep? Singeln heter Down the Drain och EP:n heter Wet Dreams.
Vad ska erat nya album heta? Det har vi inte bestämt än. Men man kan säga att låtarna handlar väldigt mycket om Göteborgs nattliv, baksidorna av det, och att liksom sitta fast i något slags vardagligt ekorrhjul, där nattlivet är den enda trösten och nöjet man har. Så det blir troligen något namn med koppling till det temat. Det låter lite som att vi är en bunt med fyllskallar, men det är väl snarare så att det handlar om att bli äldre och se på de här sakerna på ett nytt sätt.
Vad har ni för internetsidor?
Har ni något nytt på g förutom albumet? Vi har tänkt boka in så många gig som möjligt. Sedan har vi ett gäng nya låtar på g, som vi hoppas kunna framföra live, och kanske spela in framöver. Vad det blir av dem vet vi inte än. 
Har ni något att tillägga? Lyssna gärna på våra låtar! Och håll utkik efter det kommande albumet som vi är väldigt stolta över. Och har ni en klubb eller känner någon som driver ett spelställe; tveka inte att höra av er! Har vi tid så kommer vi!
Till top