interview with BillyMomo

Personliga frågor om bandet och deras medlemmar:

Har ni spelat i något tidigare band? Några av oss har arbetat som frilansande musiker tidigare och har då jobbat med en massa olika artister. Neneh Cherry, Eskobar, PH3 är några av dom.

Hur kommer de sig att ni började komma in på musik området? Det är nog olika för oss alla tror jag (Tomas). För min del var det dels för att min storebror Tony (trummis i Billy Momo) spelade trummor när jag växte upp. Jag ville göra som storebror så jag skaffade också trummor. Sedan visade det sig att min fritidsledare (Peter från bandet Hellsingland Underground) hade en replokal med sitt band och dom ville dela lokalen med någon som hade trumset. Så plötsligt hade jag en lokal med en massa instrument så då blev det att man började skriva musik istället för att häng runt på stan. 

Oskar: Jag och min storebrorsa upptäckte musiken när jag var tre. Vi lyssnade på Beatles hela dagarna. Vi började båda spela instrument i 8årsåldern, men brorsan gav upp. Första bandet var han dock med i. Punkband i högstadiet. 

Vad heter ni?/ Vem spelar vad?/ Hur gamla är ni?

Tomas Juto 37. Leadsång och klaviatur

Oskar Hovell 37. Leadsång, gitarr och banjo

Mårten Forssman 39. Munspel

Oscar Harryson 43. Elgitarr

Tony Lind 44. Trummor

Andreas Prybil 38. Körsång och Percussion

Christopher Anderzon 39. Bas

Har ni haft tidigare medlemmar? Nej inte som medlemmar i bandet. Men gästmusiker har vi haft många.

Gjorde ni musik redan när ni var små? Det är kanske lite olika från medlem till medlem. Dom flesta av oss spelade väl något instrument från tidig ålder. Men sen kom band in i bilden i tonåren när man hängde på fritidsgårdarna.

Oskar: Jag skrev min första låt när jag var 6 år. Jag har kvar lappen med texten och jag minns melodin fortfarande faktiskt.  

Vart kommer ni ifrån? Tomas, Tony och Andreas är från Katrineholmstrakten. Oskar och Oscar är från Stockholm. Christopher är från Tranås och Mårten är från Sigtuna.

Vilket år startades bandet? Det startades av Oskar och Tomas som en duo runt 2007. Sen bildades bandet i nuvarande form runt arbetet kring vårt andra album Drunktalk 2014/2015

Vad spelar ni för musik stil? Momo Music kallar vi det. Urban Folk har några journalister kallat det. Vi har verkligen ingen aning. Vi är inte så fasta i formatet. Vi gillar att vara fria i vad vi gör. Men ofta cirkulerar det nog kring amerikansk rootsmusik på det ena eller andra sättet.

Vad inspireras ni av?  My utav film tror jag. Sen musik såklart men det finns ingen specifik artist eller genre som vi inspireras mer av än något annat. Bara filmen eller musiken känns ärlig och uttrycksfull så kommer vi bli inspirerade. Oavsett om det är en countryballad eller smutsig hip hop.

Hur ofta repar ni? Alldeles för sällan haha. 

Vart repar ni? Där plats finnes. Ibland i någon replokal. Ibland på soundcheck om tid finns. Ibland i logen innan gig. Vi klämmer ihop oss där det finns möjlighet. Vi är inte så knussliga.

Använder ni öronproppar när ni uppträder?  Nej jag tror inte att någon gör det faktiskt.

Hur har ni utvecklats sedan ni började med musiken?

Oj, svårt att svara på. Förhoppningsvis har man väl utvecklats hela tiden. Sen är det ju olika vad man prioriterar i olika faser i livet. I tonåren kanske man tyckte att det var viktigt att utvecklas rent tekniskt på ett instrument. Men nu är man nog mer fokuserad på uttrycket som helhet. Men allt har ju sin funktion såklart. Utan någon form av grundteknik är det ju svårt att uttrycka och få fram vissa saker kanske. 

Oskar: tror vi oxå är betydligt bättre på att skriva bra texter som faktiskt uttrycker någonting vi verkligen vill säga.  

Har ni något annat intressen eller jobb utanför bandet och musiken? Alla jobbar heltid eller studerar utanför musiken. Så schemat är rätt smetat kan man nog säga haha. 

Söker ni bokningsbolag, vad har ni för tankar och krav runt det i så fall? Vi känner oss fram lite bland bokningsbolag för tillfället. Vi får se vart vi landar.

Söker ni skivbolag, vad har ni för tankar och krav runt det i så fall? Nej det gör vi nog inte. Vi samarbetar med förlaget Misty Music och distributören Sound Pollution och det känns toppen. Just nu känns det inte som att vi saknar ett skivbolag. Men vem vet. Vi är alltid öppna för nya tankar och vägar.

Frågor om eran musik och texter:

Hur kommer de sig att ni gör musik? Det började nog som ett intresse men nu är det liksom en del av ens sätt att vara. Morgonkaffet vid pianot är minst lika viktigt som att klä på sig kläder innan man går ut genom dörren. Att skriva är något som ständigt pågår. Jag (Tomas) sätter mig sällan ner med ett blankt papper och tänker att jag ska skriva en låt. Det är snarare så att jag på kvällen försöker komma ihåg alla idéer som kommit under dagen och få ner dom på papper eller spela in dom. Så spelar jag igenom dom morgonen efter vid morgonkaffet. Så snurrar hamsterhjulet på så varje dag. Sen får man bromsa upp någon gång i veckan och kolla vad man har. Slänga det som slängas bör och jobba vidare på det man gillar.

Vad handlar era låtar om i de stora hela?  Dom handlar nog mest om våra liv, våra vänner och allt vi och dom går igenom. Det är nog inte så många låtar som inte går att knyta till en person vi känner eller en situation vi själva gått igenom.
Vem skriver texterna? Tomas Juto och Oskar Hovell skriver all musik och texter. Vem som gör vad varierar från låt till låt.

Vem gör musiken?  Tomas Juto och Oskar Hovell skriver all musik och texter. Vem som gör vad varierar från låt till låt.

När ni ska göra en låt börjar ni med musiken eller texten?  Det varierar. Ofta får man en textfras med melodi i huvudet som man bygger allt kring. Sen får det blomma ut till en hel story eller låt. Men det händer att en hel text finns klar så sätter man musik till det. Men det är nog mer sällan tror jag.

I vilken miljö brukar ni göra era låtar?  Vi skriver i vardagen överallt. Men när det ska arras upp ordentligt och hitta en form som känns bra så brukar Tomas och Oskar åka ut till någon enslig plats och grotta in oss någon vecka så att allt får samma anda på något sätt.

Spelar ni bara egna låtar live eller även covers?  Vi gör covers ibland på gig. Det är kul att göra sina egna tolkningar av andras låtar.
Vilket språk sjunger ni på?  Engelska har det varit hittills. Men vem vet. Vi kanske gör något på svenska någon gång.

Frågor angående era spelningar och liknande uppträdanden:

Hur många har kommit som minst på era konserter? Haha! Jag minns inte faktiskt. Men som alla andra så har man ju haft både mer och mindre lyckade kvällar om man ska se till publikantal. Men min kloke bror Tony brukar säga att vi spelar för dom som är där, inte för dom som inte är där. Dom som kommit förväntar sig ett bra gig och det är vår skyldighet att ge dom det. Ibland är det dom kvällarna med få i publiken som är bäst. Det handlar bara om vilken energi man lyckas bygga upp tillsammans i rummet.

Hur många har kommit som mest på era konserter? Jag vet inte riktigt. Kanske runt 1000 personer.

Hur har ni gjort eller tänker göra för att det ska komma mer publik på era gig?  Vi tänker spela så bra vi kan varje gång så berättar förhoppningsvis dom som var där om oss för sina vänner och tar med dom nästa gång vi kommer. Det är liksom det enda sättet att göra det på. Att aldrig ge upp och alltid respektera publiken som är där.

Vilka åldersgrupper dras oftast till era konserter? Jag skulle säga vår ålder och uppåt. Ganska blandad ålder.

Spelar ni alltid samma låtar live eller varierar det? Vi försöker variera oss för att hålla energin uppe. 

Har ni något stam ställe där ni brukar spela? Vi har spelat många gånger i Örebro genom åren. Dom har en fin livepublik där. Även Tranås. Plan B i Tranås är ett fantastiskt fint ställe att spela på.

Vart var erat första gig? På Tomas och Andreas bar Sthlm Speakeasy. Det var där Billy Momo bildades som band kan man säga. Alla medlemmarna jobbade, drack eller spelade på den baren.

Vart var erat senaste gig? I Örebro på Konserthuset

Har ni behövt ställa in nått gig nån gång? Nej det har nog bokats nytt datum någon gång men det har nog inte haft med oss att göra tror jag.

Vart har ni spelat i år? I år har vi hittios koncentrerat oss mest på att spela in en ny platta. Så inte så mycket gigande hittills. Cafe Hörnet i Stockholm och Plan B i Tranås. 
Vart har ni planer att spela resten av året?

Det som vi bokat hittills är Lasse i Parken i Stockholm 2/7

6/8 Karlstad, 

2-3/9 Live at heart, en festival i Örebro

23,24,25/9 förband till Manfred Mann´s earth band (Uppsala, Jönköping, Norrköping) 

30/9 mini festival i Hultsfred, 

7 och 22/10 Göteborg. Sen tillkommer det nog en hel del i höst när plattan släpps. 

Vilka länder har ni spelat i? England, USA och såklart Sverige.

Frågor angående era merchandise:

När började ni sälja Merchandise? Samband med att vår senaste platta släpptes, februari 2015.

Frågor om era åsikter:
Vad tycker ni om att man laddar ner mer musik än att köpa skivor nu för tiden?
Väldigt både och faktiskt. Det är såklart betydligt svårare att få betat för sin musik, vilket innebär att många aktörer i branschen är mycket försiktigare med att satsa på nya artister tyvärr. 

Å andra sidan har det blivit betydligt lättare att bygga sin egen plattform för att nå ut med sin musik, vilket är fantastiskt. 

Det finns väldigt lite pengar just nu i musikbranchen och det innebär att man får lära sig göra allting själv eftersom man inte kan betala någon som kan. Det innebär också att man måste jobba heltid vid sidan om musiken. Det är ett smockat schema, men om man älskar det, gör man det ändå.
Hur tycker och tror ni musik industrin förändrats sedan de började laddas ner musik? Antar att jag redan svarat lite på det. Förhoppningsvis kan vi som skriver och spelar musik få en lite större del av den kraftigt beskärda kakan nu och stora skivbolag och förlag kanske måste lära sig att jobba med mindre resurser och tajtare tillsammans med artisten. Annars kommer vi ju at välja bort skivbolag och förlag, eftersom de inte egentligen är helt nödvändiga för att ge ut musik. De kan fortfarande vara jättebra att ha. Men man har möjlighet att välja bort dem nu för tiden.

Föredrar ni nerladdad musik, kassettband, CD eller Vinyl? Vinyl är ju helt kllart det vackraste alternativet, men det blir nog mest streaming för oss, som för de flesta.

Vad skulle ni göra om musiken inte fans? dö tror jag.

Vad tycker ni om vakternas jobb på era spelningar och sånt?/De som sköter ljus och ljud hur mycket har de hjälpt er egentligen om ni tänker efter? Vi har nog inte spelat på så många riktigt stökiga ställen, så just vakter har vi nog aldrig riktigt reflekterattöver, men däremot ljudtekniker och de hjälper oss oerhört mycket. De gör verkligen hela skillnaden. Ett viktigt jobb!

Vad tycker ni om mitt arbete? Vill inte verka inställsam, men det är fantastiskt att det finns folk som lägger tid på att lyssna och reflektera över musik som inte syns på topplistor osv. Vi har många gånger pratat om hur vi beundrar alla dessa musikbloggare, som lägger ned tid och som engagerar sig i att lyssna på all denna musik. Det är ett stort arbete ni gör med att uppmärksamma mindre etablerade artister och det är vi oerhört tacksamma för.
Hur tror och vet ni att denna intervjun ska kunna hjälpa er i musikbrassen?
 Ingen aning egentligen, he he. Men vi tycker det är det mista man kan begära ifall man ämnar ge oss lite uppmärksamhet.

Vad har ni för förebilder eller idoler? Det är nog ganska personligt för oss olika individer i bandet. Jag har alltid älskat Sergio Leone, han som gjorde spagettivästernfilmerna “Den onde, den gode och den fule” osv. T ex. Men jag har många idoler. Det har vi nog alla. Producenten T-Bone Burnett är nog en gemensam idol för oss alla. Kanske och medlemmarna i The Band. 

Vad tycker ni om att de finns ålders gränser på vissa konserter? Lite taskigt såklart, men så är det ju med alkoholtillstånd osv. Vi är inga tonårsidoler riktigt så det brukar nog inte vara nåt problem direkt.
Varför tror ni att de är de? Förstår inte riktigt den härfrågan är jag rädd.

Är det lättare att hämta inspiration från äldre band än band som är aktiva idag? Nej ,det skulle jag inte säga. Vi hämtar nog inspiration lika mycket från nu som från alla tider egentligen.

Vad har varit erat största hinder i musik industrin?  Som för alla, antar jag, att hitta vår publik. Vi vet ju att de finns.

Vilka råd skulle du ge till andra band och artister? Jag tror inte vi borde ge alltför många råd egentligen, men den gamla sanningen stämmer ju såklart, att man bör älska det om man ska hålla på med det. Och ha limetålamod kanske.

Hur taggar ni upp inför en konsert? Samlas i logen och sjunger några låtar, snackar lite skit och dricker lagom många öl. 

Nyheter och uppdatering: 

Har ni nytt material på g? Ja! Ny singel i september, nytt fullängdsalbum i november!

Vad har ni för internet sidor? www.billymomo.comwww.facebook.com/billymomomusicwww.instagram.com/billymomomusic

www.twitter.com/billymomomusic

Hur får man tag på er? Via någon av ovan nämnda.