intervju med Mäkt

Vad heter ni? /vem spelar vad?  Bandet heter Mäkt. Vi som spelar heter Sara Wallin, Lisa Carlsson, Elin Fjellström och Eva Maaherra Lövheim. Vi kör med akustiska instrument och varierar setting beroende på gig, förutsättningar och dagsform. Men oftast när vi spelar live så sjunger Sara leadsång eller spelar fiol, Lisa spelar gitarr, fiol eller klaviatur, Elin spelar fiol och Eva spelar oktavfiol, gitarr, klaviatur eller sjunger.
Har ni spelat i något tidigare band? Ja, Lisa, Sara och Eva har spelat tillsammans i piratbandet Ye Banished Privateers tidigare. Eva och Elin har spelat folkmusik ihop i olika sammanhang och är en självklar del av Västerbottens folkmusikscen. Eva spelar fiol, oktavfiol, nyckelharpa och sjunger. Hon turnerar flitigt med Ye Banished Privateers främst i Tyskland och är aktiv i Västerbottens Spelmansförbund. Lisa spelar i punkbandet Trots som vann utmärkelsen “årets punk” på Manifestgalan 2018. Hon spelar även med Tor Lundmark har varit en del av av Umeås musikscen länge, främst som trummis i olika band, men hon är pianist i grunden och nu även grym på stränginstrument. Sara är egentligen blockflöjtist men sitter allt oftare med gitarren och skriver de flesta av låtarna till Mäkt.
Har ni haft tidigare medlemmar? Sedan Mäkt blev Mäkt har det varit vi fyra som kört.
Vilket år grundade ni bandet? 2016
Var kommer ni ifrån? Vi har alla varit bosatta i Umeå i många år men har rötterna på annat håll. Lisa och Eva är Norrbottningar, Elin kommer från Ångermanland och Sara från Göteborg.
Vad föredrar ni att kalla er musikstil? Pop med influenser från folkmusik, visa, progg och punk. Vi har en ganska spretig repertoar, men skriver texterna på svenska. Låtarna handlar både om samhällsaktuella händelser så som me too-rörelsen, knytblusmanifestation för Sara Danius och oron för framväxande främlingsfientlighet, men också om vardagsbetraktelser om medelklassens husdrömmar, dödsångest och komplicerat julfirande.
Var har och ska ni spela i år? Vi har bland annat fått äran att vara med och inviga Umeås eget Me too-monument “Listen” - den röda puman på Rådhustorget i Umeå. Vi har också spelat på Kvinnohistoriskt museum, Kvinnojouren, och Kulturhuset Väven. Innan året 2019 är slut ska vi spela på ett visarrangemang på Pipes of Scotland och på en stand up klubb på Balder i Umeå.
Har ni nytt material på g? Ja, vi har släppt en singel hittills på Spotify, “Vår revolution” som handlar om me too-hösten och känslan av en omstörtande, välkommen samhällsförändring. Vi satsar på att spela in en skiva i vår som förhoppningsvis kommer att släppas senare under 2020, vi har många låtar så materialet finns redan. Vi skriver nytt material hela tiden.
Vad har ni för framtidsplaner? Vi vill fortsätta utvecklas som musiker och låtskrivare, släppa vår musik och nå ut till fler. Vi vill även fortsätta utvecklas på nya instrument. Bandet uppstod delvis ur en känsla av att vilja skapa ett rum för kreativitet och lärande. Därför lär sig Sara och Lisa att spela fiol, och Eva att spela gitarr osv osv. Vi har även ordnat separatistisk salong i syfte att inspirera andra kvinnor att våga ta plats på scen, vilket varit mycket uppskattat. Så kanske gör vi fler liknande event. I framtiden vill vi spela in vår musik, släppa skivan och komma ut på turné. Vi har hittills bara spelat i Umeå, så det vore kul att komma ut mer och giga på både små och stora ställen.
Vad har ni för internetsidor? Vi har en Facebooksida, “Mäkt” och instagram: @maktumeamusic
Har ni något att till lägga? Vi är glada att fler och fler börjar uppmärksamma vår musik och verkar gilla vad vi gör. Vi har märkt att människor i alla åldrar kan relatera till vår musik och texter, både med tårar och skratt. Det känns väldigt fint.

Kommentera här: