intervju med Snake Tongue
Personliga frågor om bandet och deras medlemmar:
Har ni spelat i något tidigare band?
Martin: Jag har spelat med en massa band, de som är värda att nämna antar jag är Future Ruins, Shades Of Grey och Scorched Earth, som på sätt och vis är lite av embryot till Snake Tongue.
Samuel: grace.will.fall
Fredrik: Shanty Town, We Might Say Farewell, Proud + diverse annat.
Patrik: De senaste banden är Tomma Händer, Restless Knights och Svartenbrandt. Sen har det varit ett gäng till.
Hur kommer de sig att ni började komma in på musik området?
Fredrik: Började spela gitarr av en ren tillfällighet. Min bror hade en över och började därför plinka lite ibland. Sen blev det fort betydligt mer
Samuel: Min familj har alltid pysslat med musik så det föll sig väldigt naturligt.
Patrik: Det har alltid lyssnats mycket på musik i familjen och min far hade en stor skivsamling. Det är nog delvis därigenom, samt att har man väl dragits in i punk/hc-scenen är det ju lätt att börja spela själv.
Niklas: Det fanns några trummor och en gammal akustisk gitarr i hemmet. Jag upptäckte dem nångång i tioårsåldern tror jag.
Martin: Jag hittade en gammal Ebba Grön kassett i farsans kasettsamling nån gång i 13-årsåldern. Eftersom främlingsfientlighet och rasism på den tiden var ganska populärt i det område jag bodde i, och eftersom jag inte var lagd åt det hållet så blev punken en naturlig tillflyktsort för mig. Därav började jag spela gitarr och trummor, och det har jag sen fortsatt med i diverse olika konstellationer.
Vad heter ni?/ Vem spelar vad?/ Hur gamla är ni? Patrik sjunger och är 38 år. Martin 36 spelar bas, Niklas 35 och Fredrik 33 spelar gitarr och Samuel 34 spelar trummor.
Har ni haft tidigare medlemmar? Patrik: Ser man på det som var ursprunget för bandet så är det bara Martin som är kvar, men efter det att vi blev Snake Tongue är det bara vår tidigare bassist Fabio som valde att sluta i bandet.
Gjorde ni musik redan när ni var små?
Patrik: Jag har alltid älskat att sjunga och var tidigt med i skolkören. Osäkert om jag gjorde så mycket egen musik, men musiken har alltid funnits där som en stor del av livet.
Fredrik: Började inte spela förrän i gymnasiet. Så nej inte när jag var liten. Började dock skriva eget innan jag lärde mig vad ackorden hette.
Vart kommer ni ifrån? Patrik: Bandet är baserat i Linköping.
Vilket år startades bandet? Patrik: Snake Tongue blev vi 2014, men som sagt delar av bandet och materialet har funnits längre och är väl en förlängning på Martins tidigare band Scorched Earth.
Vad spelar ni för musik stil? Patrik: Det här är en sådan där fråga som alltid är svår att svara på, men det är någon slags hardcore-punk med vissa metaltendenser.
Vad inspireras ni av?
Patrik: Det här tror jag är olika för oss alla som individer. Men personligen när det gäller hur jag skriver texter och hur jag framför sången finns det otroligt mycket att inspireras av. Jag skulle kunna rabbla upp en massa band och sångare som jag inspireras av, en del som absolut inte märks i just det här bandet men som ändå har stor betydelse. Några som i det här sammanhanget sticker ut och som rent konkret har inspirerat mig när det gäller sången är Barney (Napalm Death), Johannes (Tribulation), Tompa (Skitsystem/Disfear), Todd (His Hero Is Gone/Tragedy etc) och Brian (Catharsis). Inte för att på något sätt jämföra mig med dem, men de har inspirerat mig. Textmässigt är det världen runtomkring som inspirerar.
Martin: Jag kan bara tala för mig själv, men när jag skriver låtar till Snake Tongue så försöker jag ofta att lägga till influenser från musik som är olik den vi spelar. Jag lyssnar själv mycket på romsk musik, balkanmusik, flamenco m.m vid sidan av punk och hardcore, så jag försöker ofta att använda ett visst mått av skalor och takter från dessa musikgenres. Utöver detta finns det såklart en hel del uppenbara influenser från band som musikaliskt sett ligger närmare oss. Totalitär, Converge, High On Fire, Satyricon, Unhinged, Wolfpack, Hiatus, Anti Cimex för att nämna några. Textmässigt så var jag i yngre år mer ideologiskt inriktad, medan jag numera hellre skriver om dagspolitiska händelser som jag blir upprörd över. Jag kan inte säga att jag har någon annan textförfattare som inspiration, i så fall blir jag snarare inspirerad av de journalister som rapporterar från världens konflikthärdar, och som vågar delge information som är komprometterande för de politiska krafter som försöker tysta verklighetsbeskrivningar som inte ligger i linje med eras egna.
Hur ofta repar ni? Patrik: Vanligtvis satsar vi på att repa en gång i veckan. Inför spelningar och inspelningar är det lite mer. Det är inte alltid helt lätt att få till rep nu när man är äldre. Alla lever sina liv med jobb, familjer och annat som måste tajmas in. Jag gillar nog personligen också mest när man gör saker på lite projektbasis, har man en spelning eller inspelning planerad repar man intensivt och har man inget inplanerat kan man ta det lugnt och fokusera på annat.
Vart repar ni? Patrik: Vi har en replokal i Studiefrämjandets replokal Däcket. Men det ska snart tömmas så vi är på jakt efter nåt nytt ställe.
Använder ni öronproppar när ni uppträder?
Patrik: Jag gör det tyvärr inte. Har försökt flera gånger, men det går inte. Jag får ingen känsla och tycker att det är störigt och obekvämt. Förmodligen jävligt korkat, men det får jag väl ta.
Fredrik: Proppar for life!
Samuel: ALLTID
Niklas: Alltid när vi repar, på spelningar varierar det från gång till gång.
Martin: Alltid
Hur har ni utvecklats sedan ni började med musiken?
Samuel: Framför allt genom alla människor och intryck man stöter på när man är ute och spelar.
Patrik: På en så otrolig mängd sätt. Både när det gäller influenser och uttryckssätt.
Martin: För mig är musiken och punkkulturen väldigt tätt sammanflätad. Jag har svårt att säga var det ena börjar och det andra tar vid. Hade det inte varit för punken så hade jag förmodligen aldrig börjat med musik, detta för att jag tycker att musik som ren underhållning känns ganska irrelevant och innehållslöst, medan punkkulturen har mer än så att säga. Eftersom jag tillhört den kulturen i drygt 20 år så har det så klart påverkat mig enormt mycket. Jag har fått resa ut på turné till en massa ställen som jag troligtvis inte skulle satt min fot på annars, och jag har lärt känna människor som tillhör samma kultur i många olika länder. Tack vare detta förbättrades min engelska betydligt, och med tiden har jag utvecklat ett stort språkintresse som resulterat i att jag lärt mig serbokroatiska och lite ryska. Utöver det har de politiska paroller som vanligtvis figurerar inom punkscenen gjort att jag satt mig in i både politisk historiska och den dagspolitiska situationen. Jag försöker att ta del i samhällsdebatten så mycket jag kan för att påverka den politiska diskursen i vänsterriktning samt för att sprida information som jag tycker är relevant. Kort sagt så har punken lagt grund för det mesta i mitt liv, och det kommer den nog alltid att fortsätta göra, även om uttrycken kan variera över tid.
Har ni något annat intressen eller jobb utanför bandet och musiken? Patrik: Alla i bandet har jobb och intressen utanför bandet. Jag har ett vanligt dagjobb plus att jag arrangerar en massa konserter med Gaphals och driver flera skivbolag (Gaphals, Lövely och The Sign mfl). Sen har jag familj som jag gärna umgås med.
Söker ni bokningsbolag, vad har ni för tankar och krav runt det i så fall? Patrik: Jag personligen tänker att det vore väldigt bra för oss med ett bokningsbolag. Att boka bra gigs är ett tidskrävande och hårt arbete. Det gäller också att ha de rätta kontakterna. Det är klart att vi skulle kunna boka in en hel del gigs på egen hand, men jag tror att vi skulle tjäna på att få in någon mer som kan jobba med oss.
Söker ni skivbolag, vad har ni för tankar och krav runt det i så fall? Patrik: Om allt går som det ska så har vi ett skivbolag. Men lite tidigt att gå ut med det. Jag som själv driver skivbolag har kanske mer krav på bandet, det är trots allt de som måste “sälja” musiken. Men på det hela handlar det väl om att skivbolag och band ska kunna få till ett bra samarbete.
Frågor om eran musik och texter:
Hur kommer de sig att ni gör musik?
Patrik: Dels för att det i många fall är så sjukt kul att hålla på med. Sen fungerar det samtidigt som någon slags ventil. För min del är det väldigt skönt att då och då i replokalen eller på scen få skrika för allt jag är värd. Jag tror att det gör mig till en lugnare person i övrigt.
Martin: För att jag är mer eller mindre beroende av att skapa musik och texter, samt spela live. Jag har också alltid ansett musik vara en bra kanal för spridning av politiska idéer.
Vad handlar era låtar om i de stora hela? Patrik: De låtar vi har jobbat med nu till kommande skiva handlar mestadels om reflektioner av världen runt om kring, dels i Sverige men även i ett större perspektiv och hur människan som individ och kollektiv tar sig an verkligheten. Vissa texter gräver sig även ner i historien och resonerar lite kring hur historien har påverkat nutiden.
Vem skriver texterna? Patrik: Som det ser ut nu har jag och Martin skrivit texterna till några låtar var, samt att vi har skrivit gemensamt till ett par.
Vem gör musiken? Samuel: Martin brukar komma med lite riff och låtideer som vi sedan tillsammans försöker sätta ihop och arrangera.
När ni ska göra en låt börjar ni med musiken eller texten?
Samuel: Musiken kommer oftast först.
Patrik: Det beror lite på hur man ser det, i flera fall har jag eller Martin haft någon text liggandes som man sen skriver om, strukturerar upp för att passa en viss låt. Men hittills har vi inte haft en text och sen sagt att “den här måste vi skriva en låt till”. Så har det däremot varit i en del tidigare band jag varit med i.
Martin: Jag har nog aldrig skrivit musik till en text. Jag tror inte att det skulle fungera för oss, då olika låtar fordrar olika typer av fraseringar. Däremot kan det ju ibland hända att man hittar en gammal text som går att modifiera så att den passar in.
I vilken miljö brukar ni göra era låtar?
Martin: Jag skriver nästan all musik hemma på min akustiska gitarr. Texter brukar jag få till bäst när jag är ute och reser. Om inte det funkar så ser jag det helt enkelt som ett arbete som måste utföras, vilket innebär att jag sätter mig vid datorn och skriver tills det blir bra.
Samuel: Riffen kommer nog alltid till hemma på kammarn men sen sätts de ihop i replokalen och blir till en låt.
Spelar ni bara egna låtar live eller även covers?
Patrik: Hittills har vi bara spelat egna låtar live. Covers är en fin linje, ska man göra en cover tycker jag att man måste tillföra låten någonting nytt. Det är klart att en cover kan vara ett bra sätt att få igång publiken på, men samtidigt, jag vet i fan hur kul det är med t.ex kängband som kör Discharge-covers eller HC-band som kör Minor Threat. Samtidigt görs det bra kan man ju bli pepp som fan.
Vilket språk sjunger ni på? Patrik: I dagsläget sjunger vi uteslutande på engelska, men man vet aldrig vart det tar vägen.
Frågor angående era spelningar och liknande uppträdanden:
Hur många har kommit som minst på era konserter? Patrik: Som minst har det kanske varit typ 20-30 pers.
Hur många har kommit som mest på era konserter? Patrik: Vet inte, men kanske 70-80.
Hur har ni gjort eller tänker göra för att det ska komma mer publik på era gig? Patrik: Det handlar ju helt enkelt om att marknadsföra sig själva. Är det en spelning i Linköping får man väl tjata hål i huvudet på alla sina polare, se till att konserten är välaffischerad osv. När det gäller spelningar utanför stan tror jag att man måste visa/bygga upp något i förväg till exempel släppa en bra skiva, få folk att snacka om en och hitta publik den vägen. Man vill ju att folk ska gilla det man gör både inspelat och på scen.
Vilka åldersgrupper dras oftast till era konserter? Patrik: Överlag får man väl säga att vår publik mest har varit bestående av folk mellan 20-40 år ungefär.
Spelar ni alltid samma låtar live eller varierar det? Patrik: I och med att vi är ett relativt nytt band har vi inte så mycket att variera med. Men viss variation har det nog varit mellan gigen. Skrivs det en ny låt vill man ju testa den live, är det någon låt som man inte tycker funkar fullt ut tar man kanske bort den.
Har ni något stamställe där ni brukar spela? Patrik: Nej, hittills har vi inte spelat två gånger på samma ställe. Snart gör vi dock vårt andra gig på L´Orient i Linköping, men det var nästan exakt ett år tidigare.
Vart var erat första gig? Patrik: Vårt första gig var på L´Orient med Doomriders och Coliseum.
Vart var erat senaste gig? Patrik: Vi spelade den 30/9 på The Crypt i Linköping tillsammans med Deathraid och Kaos, Kris och Helvete.
Har ni behövt ställa in nått gig nån gång? Patrik: Nja, nej jag tror inte vi har ställt in något gig. Däremot är det gig som tyvärr fallit bort av andra anledningar.
Vart har ni spelat i år? Patrik: I år har vi betat av Skylten, Arbis och The Crypt i Linköping, sen var vi ute på en liten sväng till Hannover och Flensburg i Tyskland och avslutade med Köpenhamn i Danmark.
Vart har ni planer att spela resten av året? Patrik: Vi hade planer på en liten turné i november men den föll bort. Men vi kommer att spela L´Orient i Linköping 7:e november och jobbar på Stockholm i november med, sen får vi se om det hinns med nåt mer.
Vilka länder har ni spelat i? Patrik: Sverige, Tyskland och Danmark.
Frågor om era åsikter:
Vad tycker ni om att man laddar ner mer musik än att köpa skivor nu för tiden? Patrik: Jag personligen har ett lite sjuklig behov av att köpa skivor, men har samtidigt inga problem med att folk laddar ner den. Eller lyssnar på Spotify, Youtube, iTunes, Applemusik, Deezer, BandCamp osv. Jag tror faktiskt att det finns utrymme för alla alternativ, folk har olika smak helt enkelt. Fysiska skivor är mer som merchendise nu för tiden. Folk som verkligen gillar band kommer att fortsätta stödja dem genom att gå på spelningar, köpa merch eller skivor. Sen om man lyssnar på vinyl, mp3, stream etc, vad spelar det för roll?
Hur tycker och tror ni musik industrin förändrats sedan de började laddas ner musik? Patrik: Det diskuteras och spekuleras mycket kring detta, men jag tror att “musikindustrin” helt enkelt inte hinner med utvecklingen. Mycket har förändrats, men till viss del kanske i onödan. Musikindustrin måste bara bli bättre på att hänga med i svängarna. Det har “krisats” kring varje nytt format som har dykt upp vinyl, kassett, CD, DVD, Laserdisc, VHS osv etc… De enda som verkligen förlorar på utvecklingen är de som redan tjänar väldigt mycket pengar och som inte hänger med, tror jag.
Föredrar ni nerladdad musik, kassettband, CD eller Vinyl?
Patrik: Jag älskar vinyl på ett ohälsosamt sätt, tycker fortfarande kassettband har sin charm, men lyssnar mestadels på streamad musik (Spotify, BandCamp och Youtube). Laddar ner en del också, men tycker det är lite osmidigt framförallt i och med att jag är en Mac-användare men hatar iTunes. Laddar bara ner sånt som inte finns på t.ex Spotify. Om det sen är band som jag gillar, köper jag nästan alltid vinylen.
Samuel: Jag streamar all min musik som jag lyssnar på. Beror mycket på att jag bara lyssnar på musik när jag är på jobbet.
Fredrik: Kör i regel spotify, fysiska musikmaterial har för tillfället plats i källaren. Gillar dock vinyl. Äldrig något jag skulle göra mig av med.
Niklas: Jag föredrar vinyl för tillfället. Men ofta är jag för lat för att dra igång spelaren eller för fattig för att köpa skivor så då använder jag gärna spotify.
Vad skulle ni göra om musiken inte fans?
Patrik: Känns som en extremt abstrakt och absurd fråga, jag kan inte riktigt tänka mig världen utan musik.
Niklas: Det vill jag inte tänka på…
Martin: Skapa den.
Vad tycker ni om vakternas jobb på era spelningar och sånt? Patrik: Det är sällan vakter på den typ av spelningar vi gjort hittills. Annars finns det ju både bra och dåliga aspekter.
De som sköter ljus och ljud hur mycket har de hjälpt er egentligen om ni tänker efter?
Patrik: En bra ljudtekniker är ju ovärderlig när det gäller att uppträda live om inte bandet är riktigt proffsigt och själva vet exakt vad de ska göra för att det ska låta bra. Men jag tänker nog att som band är ljudteknikern din bästa vän. Någon som sköter ljus vet jag inte om jag själv har spelat med, men visst finns det spelningar man varit på där man faktiskt tänkt på att det varit jävligt bra ljus,
Vad tycker ni om mitt arbete?
Patrik: Att som band få svara på intervjuer är ju någonting bra. Dels får man exponering i den tidning, blogg eller var den nu ska publiceras. Sen är det ett bra tillfälle för bandet att tänka igenom vad det är man håller på med och varför. Jag tycker du har ställt många bra frågor som är relevanta att fundera/resonera kring. Och som jag vet att jag gärna skulle läsa svar på från band som jag gillar.
Hur tror och vet ni att denna intervjun ska kunna hjälpa er i musikbrassen? Patrik: Som jag var inne på i förra frågan, vi får exponering och vi tvingas tänka till kring det vi gör.
Vad har ni för förebilder eller idoler?
Martin: Musikaliskt sett finns det en uppsjö band och artister som jag älskar att lyssna på, men det faktum att någon är bra på att skapa musik är inte tillräckligt för att jag skulle betrakta denne någon som min idol eller förebild på ett allmänt plan. Mina förebilder är ofta människor som är beredda att offra mycket av sin egen komfort för att påverka större skeenden. Jag tror dock inte egentligen på att en ensam människa kan påverka särskilt mycket utan att vara del av något större sammanhang, och jag har generellt sett svårt för alla former av personkulter. Skulle jag nämna rörelser eller organisationer som jag ser som förebilder så skulle det tex kunna röra sig om oppositionen i Vitryssland och Ryssland, YPG/YPJ och PKK i Kurdistan, Sea Shepherd, samt den internationella punk/DIY-rörelsen.
Fredrik: Musikmässigt var det mest metallica som yngre. Sen har det spridit sig till en massa annat. Men ska jag nämna några så är det dem.
Patrik: Återigen en sådan där fråga som man kan svara hur långt som helst på i alla fall när det gäller förebilder. Alla som någon gång gjort någon låt som man gillar är väl på nåt sätt en förebild. Sen finns det otroligt många förebilder inom allt annat med. Idoler vet jag inte om jag har direkt. Men några förebilder på flera plan är Jello Biafra, Ian MacKaye och Crass.
Vad tycker ni om att de är åldersgränser på konserter? / Varför tror ni att de är de?
Patrik: Jag tycker att det är synd. Samtidigt, som arrangör gör jag i dagsläget nästan bara spelningar med åldersgräns. Helt enkelt för att det är svårt att få “all ages”-gig att gå runt ekonomiskt. I alla fall idag i Linköping. Jag ser det som en politisk fråga där politikerna har satt upp barriärer mellan de som är över 18 år och de som är under. Det finns i dagsläget inget bra ställe i Linköping i alla fall där man kan ha en vuxen publik som kan ta sig en öl och titta på band samtidigt som det finns ungdomar på plats. Skylten i Linköping fungerade bra när jag växte upp, där fanns både vuxna och unga, nyktra och onyktra.
Samuel: Jag har gjort X antal spelningar i Tyskland och övriga europa där det funkat alldeles utmärkt att blanda minderåriga som inte får dricka alkohol med alkoholservering. Förstår inte varför det inte skulle funka i Sverige.
Är det lättare att hämta inspiration från äldre band än band som är aktiva idag?
Samuel: Nej, det tycker jag inte.
Patrik: Jag håller med Samuel. När det gäller just Snake Tongue kommer den mesta inspirationen från aktiva band skulle jag säga. Det beror väl helt enkelt på hur man vill låta.
Vad har varit erat största hinder i musik industrin? Samuel: Det stora problemet idag tycker jag är att ta sig igenom bruset av all musik som produceras idag. Internet har skapat helt nya kanaler att marknadsföra sig och få ut sin musik och paradoxalt nog är det nästan svårare att nå ut på grund av det.
Vilka råd skulle du ge till andra band och artister? Patrik: Tänk igenom vad det är ni vill göra/uppnå som band eller artist, lägg upp en hyfsat realistisk plan och se till att genomföra den. Alternativt bara kör full fart, se vart det leder och se till att ha jävligt kul.
Hur taggar ni upp inför en konsert? Patrik: Det är nog väldigt olika. Vi har inte hittat något kollektivt sätt att tagga upp inför en konsert, vilket kanske kunde vara nåt. Typ som sportlag som kramas i ring och kör någon ramsa, men jag vet inte haha. Jag brukar nog snarare tagga ner, slappna av innan för att sen komma igång ordentligt när man börjar spela.
Nyheter och uppdatering:
Har ni nytt material på g? Patrik: Vi har ganska nyligen spelat in ett antal låtar som kommer att ges ut framöver. En låt ska vara med på nästa utgåva av samlingsskivan Turist i Tillvaron. De övriga låtarna kommer som ett album.
Vad har ni för internet sidor?
https://www.facebook.com/snaketongueofficial
https://snaketongue.bandcamp.com
https://soundcloud.com/snake-tongue
Hur får man tag på er? [email protected]
Vad har ni för planer för framtiden? Patrik: Att få ut vår skiva och turnéra på den. Som planen ser ut kommer den att släppas under våren och då är tanken att även boka in ett par turnéer. Sen självklart jobba vidare på nytt material.
Har ni något att till lägga? Patrik: Jag tror inte det, mer än tack för intervjun!