intervju med HÄLLREGN

Vad heter ni? /vem spelar vad? Sara Hedberg heter jag som har startat Hällregn. Det är som mitt soloprojekt. Men jag ville ändå ha ett snyggt bandnamn och två fast medmusiker.Jens Lomm spelar trummor. Han spelade tidigare med Dead Surf. Daniel Lofthagen spelar bas. Han var med i metalbandet Unanimated någon gång på 1890-talet. Jag frågade dom för att jag gillar dom så klart, och för att vi bor nära varann och för att de just nu inte spelar i några andra band. De visste också från början att premissen var: jag gör all text och musik. Men vi arrar låtarna ihop och både Jens och Daniel har bidragit med artwork till skivan. Jag startade ju Hällregn för att jag vill kunna spela mer. Och då är det smidigt att bara vara tre i bandet. Och att de andra inte spelar i en massa andra band. De är BARA mina! haha
Har ni spelat i något tidigare band? Jag har alltid spelat i olika band. Tidigare hade jag Mitt Hjärta Är Bomb och Abductee S.D. Nuförtiden har jag bara tre band aktiva, haha. Förutom Hällregn är det Sju Svåra År och Burning Kitchen. 
Hur skiljer sig bandet jämfört med dina övriga projekt? Med Hällregn är det lite poppigare och mer textbaserat. Det behöver liksom inte vara så ”tufft” om ni fattar. Jag har haft låtar som inte riktigt funkat med SSÅ eller BK. Med Hällregn kan ju jag bossa hur jag vill. Jag har alltid idéer till låtar och med Hällregn kan poeten i mig få ta ut svängarna mer. Jag lyssnar helst på musik som ligger rätt långt från det jag själv gör. Alltså på riktigt det jag lyssnat på under arbetet med Hällregn är Stevie Nicks och George Michael, haha. De har båda gjort väldigt berättande texter och med lite oväntade teman ibland, till exempel en om kvinna som är besatt av en keltisk gudinna/häxa. Jag omfamnar allt som ger mig lust och idéer att bygga vidare på. Som ger mig skjuts i skapandet. Låten ”Smulor” där jag radar upp vad som är problemet med välgörenhet (till skillnad från solidaritetsarbete) kommer från en låt med George Michael. Han var medlem i brittiska kommunistpartiet.
Vilket år grundade ni bandet? Jag drog igång Hällregn hösten 2016. Det var efter den sista inspelningen vi gjorde med Burning Kitchen, som jag hade så jädra mycket åsikter om allt och då sa andra gitarristen Mattias Kennhed, som också har studion vi spelar in i ”Du har så tydliga idéer om hur du vill att det ska låta. Det skulle vara kul att höra hur du blev om du gjorde nåt helt själv” Typ nåt sånt. ”Jag erbjuder gärna plattformen” (studion). Det här var i juni 2016 och jag bokade in tid hos Communichaos Media Clay Station i november 2016. Tänkte: ”Jag gör fyra låtar och spelar in dom”. Eftersom jag ville att saker skulle rulla på fort frågade jag några vänner som inte spelar i tusen andra band, Jens och Daniel. Och förklarade premisserna: at det kommer vara jag som skriver text och musik. Men vi kan arra låtarna ihop. Sen gjorde jag som planerat fyra låtar och så började vi repa. Det var lite svajigt, min mamma hade just dött, trummisen hade diskbråck och basisten var typ utbränd av sitt jobb. Men vi gjorde det! Sen spelade vi in några låtar till våren 2017 så att det kunde bli en tolvtummare (45 varv).
Vad föredrar ni att kalla er musik stil? Trasig pop är vad vi spelar. Vi kallar det också för lyrikpunk. Som inspiration tänkte jag typ Dead Moon. Rockigt. Lite skramligt. Och jag tycker om att ha berättande texter som Arja Saijonmaas gamla grejer. Jag älskar att hon tar sig själv på så stort allvar. Hörde henne i en intervju där hon sa ”Jag har varit med och störtat diktaturer med mina sånger.” (Grekland och Chile.) Hon pratar ju typ fem, sex, sju språk? Jag inspireras av hennes texttolkningar. Och breda sångregister, vilket iofs inte jag har alls. Men hon är cool. Trots att hon idag är…Folkpartist tror jag. Men aja, som sagt jag svampar i mig allt som inspirerar. Sen har jag alltid Jack Whites enkelhet i ryggen när jag gör låtar. Inget krångel! Jag vill att Hällregns låtar ska vara direkta och okomplicerade. De ska gå att framföra bara med en pinne och sten! Haha, kanske nån tallkotte också?
Vart har och ska ni spela i år? Vi har spelat på Debaser i Stockholm, på festivalen Musikens makt i Luleå, i Göteborg på Kajskjul 46 och sen en hel del olika mindre rockklubbar i här i stan.
Har ni nytt material på g? Ja-a-ra. Jag skriver hela tiden. Det finns redan ett gäng låtar till en ny inspelning. Hur annars ska jag stå ut i den här världen?
Vad har ni för framtids planer? Nu närmast ska vi spela i Stockholm, 26 september på Melodybox. Sen blir det Umeå 2 november tillsammans med franska bandet Nightwatchers. Vi kommer också att spela in lite låtar. 
Vad har ni för internet sidor? Vi har bara en Facebook-sida: HÄLLREGN. Men det går bra att följa mitt personliga instagramkonto: haellregn.
Har ni något att till lägga? Mitt livsmotto är ”Sköter du mitt så sköter jag ditt”. Ställ upp för varandra. Lyft varandra. Solidaritet hör liksom ihop med ordet solid. Att man håller ihop och inte sänker varandra. Var bjussig även om du typ är pank. ”Här är min sista krona, jag delar den med dig” är ett annat citat som följt mig genom livet. Jag känner mig rik för jag har många underbara vänner. Jag är en miljonär utan pengar. 

Kommentera här: