intervju med The Gravedigger and the Teacher

Har ni spelat i något tidigare band? Ja, alla har spelat i en jäkla massa band förut. Auktion, Personkrets 3:1, Hadar Kasch, Det Jordiska och Janes för att nämna några.  Sedan spelar vi ju i andra band nu också, som tex Piss River, Vaken, Folkvang och Misantropic.

Vad heter ni? /vem spelar vad? I bästa fall är vi sex pers på scen: Sofia (sång, fiol), Björn (gitarr), Kristian (banjo), Linus E (dobro, fiol), Linus J (kontrabas) och Mattias (slagverk, munspel, mandolin, gitarr). Men det är rätt sällan alla kan vara närvarande, oftast är vi en eller två pers kort nu för tiden eftersom vi bor lite utspridda överallt.

Har ni haft tidigare medlemmar? Nja, vi är ju lite lösa i kanten så massa annat folk har ju spelat med oss genom åren. Vi har haft gästmusiker på såg, dragspel, autoharp, piano, tvättbräda och sånt där… Vi är öppna för det mesta, vill folk spela med får de gärna göra det.

Vilket år grundade ni bandet? Vi började spela ihop runt 2009 skulle jag tro. Då var vi en duo, men nu är vi som sagt ganska många fler.

Vart kommer ni ifrån? När vi började lira bodde vi alla i Umeå, men vi kommer från lite olika ställen i norra Norrland från början. Det är nog bara Björn som är infödd Umebo. Vi övriga har vuxit upp i Vännäs, Piteå, Boden och Karesuando.

Vad föredrar ni att kalla er musik stil? Vi gör ju inga egna låtar utan spelar tolkningar av sånt vi gillar. Så vi är väl egentligen ett coverband, hahaha. Från början spelade vi i princip bara gamla fackföreningslåtar från USA, mycket Joe Hill och sånt där, men nu kan det bli lite vad som helst om än det är country, blues och americana som vi spelar mest (men genom nån sorts folkpunkigt filter antar jag). De politiska låtarna är förstås kvar i repertoaren, och vi är väl mer eller mindre ett husband när det är demonstrationer och manifestationer i stan, men på ett vanligt gig är det nog fler låtar om sprit och mord än om klasskamp och revolution nu för tiden.   

Vart har och ska ni spela i år? Vi är lite utspridda just nu, så vi har inte spelat så mycket det senaste året. Sist vi lirade allihopa var på Kristians 40-årsfest uppe i Karesuando för någon vecka sedan, men sedan dess har vi varit på sparlåga iom det här jävla coronaviruset. Vi skulle ha spelat i Göteborg på Första Maj, men det är inställt som det mesta annat. Trist, men vad ska man göra?

Bästa konsert minne? Vi har spelat på ganska många konstiga ställen. Uppe på fjället i Katterjokk/Riksgränsen, på mc-klubbar, på politiska demonstrationer, i ockuperade hus, på bröllop, på finska krogar, på punkfestivaler… svårt att välja en spelning. Men ju längre norrut vi åker, ju roligare spelningar brukar det vara så jag tror nog cowboyfesten i Riksgränsen ligger oss varmt om hjärtat. Eller alla gånger vi lirat i Karesuando. De är bra på att festa där.

Har ni nytt material på g? Nä, vi har ju aldrig släppt något inspelat material. Vi är ett liveband och vi har nån ny låt varje gång vi spelar istället för att släppa nya skivor och sånt där.  Vi lär ju ha harvat oss igenom flera hundra låtar genom åren men nån skiva lär vi aldrig släppa.

Hur utför ni ert arbete, när de gäller er musik? Vi brukar ses och ta nån öl och jamma hemma hos någon av oss. Då testar vi lite nya låtar och kollar så att tonarter och sånt där fungerar. Men vi repar i regel bara innan vi ska spela nånstans, så vi är lite uppvärmda, och när vi lirar så tar vi det som passar för kvällen.

Vad inspirerar er? Musikaliskt är det ju olika former av americana som gäller men vi brukar slänga in lite rock ibland också. Roky Erikson, Hurriganes och Rolling Stones funkar svinbra med banjo och fiol. Ideologiskt så kommer vi ju från punkscenen och vi har väl med oss DIY- grejen in i allt vi gör också.

Vad har ni att se fram i mot, den närmsta tiden? Nja, inte mycket eftersom alla spelningar är inställda och det mesta står stilla pga corona. Hela jävla Första maj är ju inställt men vi ska väl försöka ses några av oss och grilla lite körv och riva av ”Internationalen”, ”Rebel Girl” och ”Which side are you on” på min altan i alla fall.

Vad har ni för internet sidor? Vi finns på Facebook, och så har vi nog nån gammal bandcamp tror jag. Men den är nog inte uppdaterad på evigheter.

Vad är ert motto?
“You can't scare me, I'm sticking to the union
I'm sticking to the union, I'm sticking to the union.
Oh, you can't scare me, I'm sticking to the union,
I'm sticking to the union
'til the day I die.”

Har ni en bucketlist? / Vad står de på den i så fall? Nä.

Har ni något att tillägga? Nej tack, vi är nog nöjda så. 

Kommentera här: