intervju med Daniel & Mikael Tjernberg

Har ni spelat i något tidigare band?

M: O, ja! Rockbaserade Metal Fusion är ett tidigt band vi hade tillsammans med ett par skolkamrater. Det var nog det bandet som la grunden till hur man jobbar ihop i ett band, med många viljor samlade. Daniel spelar i ett par band även idag. 

D: Stämmer bra, det. Och tillsammans med vår lillebror Gabbe har vi även jazz-/fusion-bandet Tjernberg Brothers, som dock har en lång startsträcka; vi har inte gett ut någonting ännu, men vi har låtar som ligger och gror, och hoppas på att snart köra igång med det projektet på allvar!

Vad heter ni? /Vem spelar vad? D: Daniel, och jag är klassiskt skolad pianist, så det blir keyboard av olika slag för min del. Mikael är vad man kallar en multiinstrumentalist och spelar på det mesta han kommer åt, dock med fördel på klaviatur, flöjt och gitarr.

Har ni haft tidigare medlemmar? M: I vår lilla konstellation har det alltid bara varit vi två. Men vi har gjort vissa samarbeten med andra musiker, nu senast på maxisingeln Death of a King, framförd av stråkensemblen Malva Quartet.

Vilket år grundade ni bandet? D: Det där är ganska så diffust – vi spelade ihop redan som småbarn, som tioåringar, och allt det där mynnade ut i vad vi gör idag. Men vi brukar räkna med att det sedan millenniumskiftet har varit mer seriöst.

Var kommer ni ifrån? M: Vi är födda och uppväxta i Örsundsbro, mellan Enköping och Uppsala. Daniel bor kvar där än i dag, medan jag numera gömmer mig i Värmland.

Vad föredrar ni att kalla er musikstil? M: Också en fråga som får ett litet splittrat svar, då vi rör oss mellan olika genrer och uttryck. Men för att förenkla det hela så ligger grunden i neoklassicism.

Var har och ska ni spela i år? D: I dessa Corona-tider så sitter vi mest isolerade eller traskar runt i skog och mark. Förr spelade vi enkla arrangemang i kyrkrum och i samband med liknande mindre tillställningar, men på senare dagar så spelar vi inte själva så mycket live i denna konstellation. Framöver önskar vi dock få vår musik framförd av några bra ensembler.

Bästa konsertminne?

M: Jag kan inte direkt plocka ut ett enskild bästa.

D: Nej, samma här. Ett konsertframträdande med en nöjd publik, som inte kastar tomater, ger alltid bonuspoäng, förstås.

Har ni nytt material på gång?

M: I mer eller mindre sex års tid har vi jobbat med albumet Atlantis. Den är tänkt att släppas i år, faktiskt, om allt går enligt planerna!

D: Parallellt med redan nämnda så jobbar vi också med en svit musik inspirerad av nordisk mytologi, en uppföljare till fjolårets Flight of the Raven. Denna andra EP på temat går under arbetsnamnet Valhalla Awaits, och även här ser vi tunnelmynningens ljus.

Hur utför ni ert arbete, när det gäller er musik? M: Allt börjar med en känsla eller ackordprogression. Då gäller det att dokumentera med enkel inspelning eller medelst notpapper. Sedan jobbar man vidare med formen och arrangemanget och slutligen inspelning och själva efterproduktionen. Vi tänker väldigt lika vi två, och där vi skiljer oss, kompletterar vi varandra…

Vad inspirerar er? D: Naturen och dess inneboende kraft är den främsta inspirationskällan för oss båda.

Vad har ni att se fram emot, den närmsta tiden? M: Människans insiktskommande om sin rättmätiga plats som kugge i det ekologiska maskineriet, snarare än som förmer varelse som tronar därovan.

Vad har ni för internetsidor?

www.tjernbergmusic.com

www.facebook.com/danielandmikaeltjernberg

@tjernbergmusic

Vad är ert motto? M: Under formulerande.

Har ni en bucketlist? / Vad står det på den i så fall? D: Nej, vi har ingen faktisk hinklista, men vi har målsättningar och vet varthän vi vill.

Har ni något att tillägga? M: Det får vara bra så.

Kommentera här: