intervju med Frispel

Har ni spelar i något tidigare band ? Alla medlemmarna i Frispel: Agneta Hellström, Göran Månsson och jag själv Claudia Müller spelar i många olika konstellationer. Både klassiska och i pop. Själv turnerar jag med Nordman sedan nästan 25 år tillbaka. Vi alla uppskattar att röra oss i olika genrer.
Vad heter ni? Frispel bildades 1997 och sedan starten har vi alla turnerat i Sverige och uti europa på medeltidsfestivaler och på konserthus.  Agneta Hellström, Göran Månsson och jag själv Claudia Müller.
Vilket år började ni med musiken? Vi alla träffades på Kungliga musikhögskolan i Stockholm på 80 talet. och vi fick kontakt direkt. VI lekte jammade ofta och improviserade fram våra låtar. Tillslut bestämde vi oss för att göra något av allt detta och gruppen Frispel bildades 1997. Gemensamma nämnaren för oss är en lekfullhet i musiken,inga regler eller musikaliska lagar. Allt är fritt. Vi alla driver gruppen tillsammans. Vår stil har uppmärksammats mycket utanför norden och i år fick vi så äntligen åka till Japan på turné. Skulle säga att vi spelar medeltidsmusik med folkmusikaliska inslag. Det är en bra benämning.
Vart kommer ni ifrån? Uppväxt i Småland var musiken en väg ut från tristessen jag upplevde i skolan. Agneta kommer från en sång familj i Uppsala och Göran är uppväxt i folkmusikkulturen i  Medelpad.
Vad föredrar ni att kalla er musik stil? 
Vår grupp specialiserar oss lite på den medeltida repertoaren och svensk folkmusik i salig blandning och med nästan 30 olika instrument på våra konserter.
Jag /(Claudia) spela alla slags flöjter från hela världen,både klassiska och folkflöjter,Agneta är en av de få kvinnliga flöjt och didgeridoospelarna i Sverige,Göran är både slagverkare och folkflöjtist.
Själv började jag spela flöjt och fiol när jag var 6 år gammal. Mina föräldrar är musiker så det fanns inget annat val för mig.
Vart har och ska ni spela i år? Vi har precis avslutat en Japan turne med pga Coronan som för så många av våra musiker kollegor så blev vårt liv avsevärt mycket hårdare nu. Inställda turnéer och konserter. Vi ska göra några livesända konserter i sommar och har en hel del inplanerat i höst,(vi gör även många skolföreställningar)och vi hoppas ju givetvis att vi kan få fortsätta vår verksamhet som vanligt i höst. 
Vi saknar verkligen mötet med vår publik. Genom krisen har vi fått tänka i nyare banor för att nå ut med vår musik. Sociala medier är numer en regel än undantag tror jag.
Har ni nytt material på g? Vi strävar ständigt efter att göra ny musik,arra medeltidsmusik eller skriva nyare låtar. Endast jag bor i Stockholm så just nu har vi ingen möjlighet att träffas fysiskt och repa men vi skickar filer till varandra och skapar på detta sätt. Tanken är att vi ska komma ut med ett nytt album i höst: Frispel live in Japan.
Vad har ni för internet sidor? VI finnas på YouTube och på www.frispel.org

Kommentera här: